IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хамилтън стартира за 66-и път от първа позиция

Mercedes доминираха в квалификацията в Баку

Хамилтън стартира за 66-и път от първа позиция

Люис Хамилтън спечели 66-я си полпозишън във Формула 1 днес по улиците на Баку, а той и съотборникът му в Mercedes Валтери Ботас доминираха в квалификацията за първата в историята Гран при на Азербайджан.

Хамилтън стартира за 66-и път от първа позиция

С днешния успех Хамилтън излезе на второ място в класирането за най-много спечелени квалификации, където води Михаел Шумахер с 68 и изпревари с една идола си Айртон Сена.

Трикратният световен шампион и Ботас бяха много близо до темпото на съперниците си в свободните тренировки и първата половина на квалификацията, но във втората част на сесията Хамилтън записа невероятно бърза обиколка и излезе с 1 секунда пред съперниците си и почти 0,8 секунди пред финландеца.

След това в третата част Ботас успя да оглави класирането, удар на Дениъл Рикардо с Red Bull спря сесията 3,33 минути преди края й, а при първия си опит Хамилтън остана на 0,154 секунди от съотборника си след грешка на последния завой. При последните опити обаче Люис повтори атаката от втората част на квалификацията и победи с над 0,4 секунди Ботас.

Хамилтън стартира за 66-и път от първа позиция

Трети и четвърти се наредиха пилотите на Ferrari Кими Райконен и Себастиан Фетел, следвани от Макс Верстапен с другата кола на Red Bull. Трасето с дължина 6003 метра по улиците на Баку се оказа изключително трудно за всички пилоти, които не успяха да поддържат достатъчно добра температура в гумите си, но Хамилтън намери решение на този проблем и на два пъти взимаше аванс от над половин секунда във втория сектор на пистата, където досега предимство имаха пилотите на Red Bull.

Серхио Перес спечели битката на пилотите на Force India срещу Естебан Окон за шестото място на старта, а Топ 10 допълниха двамата пилоти на Williams Ланс Строл и Фелипе Маса и Рикардо.

На последна редица утре ще стартират пилотите на McLaren Щофел Вандоорн и Фернандо Алонсо, като и двамата са наказани заради смяна на двигатели, мотор-генератори, турбо и скоростна кутия за белгиеца. Алонсо е с 40 места назад на старта, а Щофел – с 35.

След първите седем състезания за сезона начело в класирането е Фетел, следван на 12 точки от Хамилтън, а при конструкторите Ferrari води с 8 точки аванс пред Ferrari.

Тагове: mercedes ferrari
0 от 500