IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche спечели „24 часа на Льо Ман” след драма

Повреди провалиха сочения за фаворит тим на Toyota

Porsche спечели „24 часа на Льо Ман” след драма

Отборът на Porsche спечели легендарното състезание „24 часа на Льо Ман” за трети път поред и общо 19-и в своята история. Успехът бе неочакван, тъй като бе постигнат от втората кола на германците в клас LMP1, която в събота прекара повече от час в бокса заради сериозна повреда на предния мост.

Porsche спечели „24 часа на Льо Ман” след драма

Фаворитът Toyota отново трябваше да преглътне сериозно разочарование, след като двата болида стартираха от първа редица и уверено водеха в надпреварата. През нощта обаче кола №7, която постави рекорд в квалификациите, получи повреда на съединителя и напусна състезанието. Другият автомобил на японците - №9,  стигна до финала чак осми, но загуби много време, след като през нощта хибридната му система се развали.

Така нещата отиваха към двойна победа на Porsche, но кола №1 на тима, пилотирана от Ник Танди, Андре Лотерер и Нийл Яни, напусна състезанието 3 часа преди края заради проблем с налягането на маслото. От това се възползва Porsche №2 с екипаж Тимо Бернхард, Брендън Хартли и Ърл Бамбър. Тримата пилоти завъртяха общо 367 обиколки на пистата, записвайки средна скорост от 245,6 км/ч.

На второто и трето място се класираха колите Orteca от по-долния клас LMP2. Оливър Джарвис, Тома Лоран и Хо-Пин Тунг от “Джеки Чан Рейсинг” успяха да изпреварят съотборниците си Нелсиньо Пикет, Матиас Беш и Дейвид Ханемайер.

"След първите 4 часа ситуацията беше ужасна, но никога не можеш да предвидиш какво ще се случи в това състезание. Именно това е духът на "Льо Ман". Когато загубихме другия автомобил просто карахме на пълна газ, за да поведем и спечелим. Това е сбъдната мечта за мен”, коментира Тимо Бернхард, който пресече първи финала в надпреварата.

Снимка: LeMans.org

Тагове: toyota porsche
0 от 500
  • #18
    23 rate up comment 6 rate down comment
    дошо - на сапун ( преди 6 години )
    тотален провал на японците във формула едно тотален провал в 24 часа на льо мантотален провал при нормалните автомобили !тотални *** !дошо - *** !
  • #17
    19 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Е как ще се пусне Хонда , тя ще искара три обиколки и ще блокира двигателя...то не бе провал след провал в формула 1 което не им стигна , та взеха да се провалят и в Индикар..
  • #16
    23 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Абе, тия Тойота що се мъчат когато се вижда, че не могат и се унижават така грубо сами? Мазохисти ли са? Иначе голяма лакърдия вдигнаха, че поставили рекорд за обиколка на трасето...Ама ви писах, че така ще стане на състезанието.
  • #15
    8 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    жалко за toyota, малшанс
  • #14
    10 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Интересно ми е колко от вас карат подобни автомобили? Колко от вас са ги виждали по пътищата? Колко от вас ще си ги купят и карат?Когато отговорите на тези въпроси се замислете за нещата от реалният живот, а не от състезанията!И поздравление за победителя! Победата си е победа. Факт!В живота фактите обаче са малко по-различни.
  • #13
    20 rate up comment 5 rate down comment
    trb ( преди 6 години )
    Само да вметна, че под "VW хейтъра" имах предвид този, който само плюе по VAG под всяка статия за техен продукт :)
  • #12
    31 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Честита 19-та победа на Порше.Най-великите на Ле Ман.Оризарите няма смисъл да ги коментираме.Толкова са некадърни,че чак сами не могат да повярват.
  • #11
    31 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Като се карате на хората да пишат на кирилица, вие поне ползвайте български думи. Българския е далеч по - богат език от английския и има поне 5 начина да кажеш "точно" на български, вместо тези "изгъзици" от рода " нека бъдем екзактни". Верно, че в днешно време всеки "знае" английски и верно, че тук не е мястото да си мерим дипломите, но поне да говорим грамотен майчин език можем нали ? Целта ми не е да се заяждам.
  • #10
    25 rate up comment 5 rate down comment
    До trb ( преди 6 години )
    По зле си и от Дошо!
  • #9
    7 rate up comment 19 rate down comment
    trb ( преди 6 години )
    Същият стил на писане, както този на VW хейтъра...администраторе ти ли си? И в неделя ли бачкаш?!? Трябва много да си го закъсал ***...