Вход   Регистрация

Първият руски прототип с предно предаване: Lada 1101

Първият руски прототип с предно предаване: Lada 1101
 

Той никога не стига до серийно производство, но полага основите на Samara

Както е ставало ясно и от предишни публикации по темата, съветските автомобили са всичко друго, но не и скучни. Те имат история и свой характер, които им позволяват да оцелеят десетилетия в неравна битка с далеч по-напредналата в техническо отношение конкуренция.

Първият руски прототип с предно предаване: Lada 1101 - НЕ Е ГОТОВО

Някои от руските разработки остават в историтяа единствено като прототипи, което също е достойно за уважение, тъй като използваните в тях идеи и технологии преминават в други, този път серийни, модели. Именно такъв е случаят с Lada 1101 – първата руска разработка за автомобил с предно предаване. Този прототип, от който са построени няколко версии, така и не достига поточните линии, но въпреки това се смята за предшественика на Lada Samara.

Историята мълчи колко точно прототипа от 1101 са създадени, но се предполага, че със сигурност са не повече от 5, поне що се касае до първата версия на концепта. В средата на 70-те руснаците създават втора негова версия, в която са подобрени някои от недостатъците на първия прототип, но тази кола отново не успява да премине към серийно производство.

Първият руски прототип с предно предаване: Lada 1101 - НЕ Е ГОТОВО

В техническо отношение Lada 1101 се задвижва от 0.9-литров бензинов двигател с 55 к.с., който задвижва предните колела с помощта на механична трансмисия. Кормилната уредба е взета от ЗАЗ, докато предното окачване е базирано на MacPherson архитектура с пружини и амортисьори.

Този малък прототип с три врати е специален, защото е първият значителен руски проект за автомобил с предно предаване. Всичко започва в началото на 70-те, когато ВАЗ искали да създадат изцяло нов автомобил, който да е подходящ както за местния, така и за западноевропейските пазари. Инженерите започнали работа по новия проект и скоро след това се появил първият 1101, който добива популярност и с името „Чебурашка“. Първоначално автомобилът има миниатюрно купе с две малки врати и още няколко компонента, взети безсрамно от други производствени автомобили на Lada – в това число джантите, фаровете и стоповете.

Първият руски прототип с предно предаване: Lada 1101 - НЕ Е ГОТОВО

През 1973 се появил втори вариант на прототипа 1101, който имал много по-рафиниран дизайн. Инженерите на компанията отделили нужното внимание на Renault 9, Volkswagen Golf, Ford Escort, Opel Kadett и Volvo 340, които по това време били хит, а и руснаците ги смятали за основни конкуренти на хипотетичния си нов модел.

Първият руски прототип с предно предаване: Lada 1101 - НЕ Е ГОТОВО

От снимките на Lada 1101 няма как да не се забележи и очевидната прилика с Honda N600, като най-ясно тя се вижда от формата на радиаторната решетка отпред.

Близо десет години по-късно проектът еволюирал в автомобила, който днес познаваме като Samara. При по-задълбочен поглед се забелязват някои черти на концепта, които са преминали в дизайна на Samara, но трябва да подчертаем, че връзката между двата автомобила не е никак здрава. 
 

Реклама  


Купи кола

 • Alfa Romeo 147 147

  11 лв.

  дата на произв. - февруари , 2007 г., пробег - 168300, С.к - Автоматична, цвят - Сив

 • Opel Astra COSMO

  5600 лв.

  дата на произв. - юли , 2004 г., пробег - 176000, С.к - Ръчна, цвят - Черен

 • Opel Vectra БЕНЗИН АВТОМАТ

  7600 лв.

  дата на произв. - юни , 2009 г., пробег - 174000, С.к - Автоматична, цвят - Металик

 • VW Golf TDI-АВТОМАТ+НАВИ

  7700 лв.

  дата на произв. - октомври , 2004 г., пробег - 187000, С.к - Автоматична, цвят - Черен

 • BMW 320 LUXURY

  36999 лв.

  дата на произв. - януари , 2015 г., пробег - 190000, С.к - Автоматична, цвят - Черен

 • Peugeot 307 -90К.С-2.0HDI

  3599 лв.

  дата на произв. - декември , 2003 г., пробег - 169200, С.к - Ръчна, цвят - Светло сив

Виж всички обяви

Коментари ( 3 )

Напиши коментар Влез

от: Анонимен ( преди 1 година )

жалка нация хахаха, толкова години неуспяха да произведат някакъв читав автомобил. Добре че имаш шпиони да крадат идеи от запада иначе и тези боклуци нямаше да произведат.
Отговори
 
+1
 

Положителни: 4  Отрицателни: 3

от: Анонимен ( преди 1 година )

Някакви хора само разправят колко добри танкове правели руснаците но никой от нас не може да се качи в руски и немски танк и да направи сравнение. Вероятно разликата ще е като между мерцедес и лада но тъй като общствеността е незапозната се носят легенди колко е добра руската военна техника. Само където руска военна техника се ползва само от икономически изостанали държави.
Отговори
 
  0
 

Положителни: 6  Отрицателни: 6

от: Анонимен ( преди 1 година )

За дабро или лошо руснаците тогава, а и сега не отделят никакво внимание на автомобилите. За тях има по-важни неща в които са наистина добри и точно там са насочени главно усилията им. Космонафтика, военна техника, тежка техника, камиони, високо проходими машини, машини за добив и преработка на полезни изкопаеми, самолетостроене и т.н. Автомобилите са нещо второстепено за тях и никога не са им отдавали особено значение.
Отговори
 
+12
 

Положителни: 16  Отрицателни: 4


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising