IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar превърна XF в луксозно комби

Версията Sportbrake ще трябва да се конкурира с BMW 5-Series Touring и Mercedes-Benz E-Class Estate

Jaguar превърна XF в луксозно комби

Британският производител Jaguar официално представи нова модификация на второто поколение на модела си XF. Официалната премиера на комбито, което бе обявено от създателите му за "най-добрия автомобил в този клас", се състоя в завода на компанията в Касъл Бромич, Англия.

Jaguar превърна XF в луксозно комби

В основата на Jaguar XF Sportbrake е олекотено алуминиево шаси, благодарение на което комбито тежи 1660 кг. Това е със 160 кг. по-малко от предишното поколение на модела. Според екипа, разработил автомобила, новата платформа позволява идеално разпределение между двете оси - 50:50.

На дължина комбито е с 9 мм по-късо от предшественика си, но в същото време разстоянието между двете оси е увеличено с 51 мм. Коефициентът на челно съпротивление е 0,29 - толкова, колкото и при седана XF.

Багажникът на Jaguar XF Sportbrake е с обем 565 литра, което е с 25 литра повече от седана. При свалени задни седалки пространството се увеличава до 1700 литра - с цели 815 литра повече от четиривратия XF. Освен това на покрива може да се превозва багаж с тегло до 100 кг.

Гамата двигатели се състои предимно от дизелови 2,0-литрови алуминиеви мотори от семейството Ingenium, разработени съвместно с Land Rover. Те развиват 163, 183 или 240 к.с. Топ-версията - с 3,0-литров дизелов V6, разполага с 300 к.с. Бензиновият вариант засега е само един - с 2,0-литров турбодвигател, развиващ 250 к.с.

Базовият мотор се съчетава с 6-степенна механична скоростна кутия или с автомат с 8-предавки. Останалите са достъпни само с автоматичната трансмисия. Дизеловият вариант със 180 к.с. може да се поръча със задвижване на четирите колела, което е задължително за версията с 240 к.с.

В основното оборудване на Jaguar XF Sportbrake влизат светодиодна оптика отпред и отзад, електрическо отваряне на багажника и пневматично окачване. Като опции се предлагат адаптивен круиз-контрол, функция за следене на "слепите" зони, система за наблюдаване на състоянието на водача, цифров приборен панел и мултимедийна система с 10-инчов сензорен дисплей.

Засега поръчки за Jaguar XF Sportbrake се приемат единствено във Великобритания. Цените стартират от 34 910 британски паунда (39 600 евро). Основните конкуренти на комбито ще бъдат BMW 5-Series Touring и Mercedes-Benz E-Class Estate.

Снимки: Jaguar
 

Тагове: jaguar xf sportbrake
0 от 500