IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хамилтън изравни рекорд на Сена и получи каската му

Британецът стартира пръв в Канада тази вечер

Хамилтън изравни рекорд на Сена и получи каската му

Люис Хамилтън спечели квалификацията за Гран при на Канада снощи и изравни рекорда на легендата Айртон Сена от 65 първи места на старта. Британецът победи лидера в шампионата Себастиан Фетел в оспорвана битка на пистата „Жил Вилньов”, а след нея германецът призна, че Хамилтън е бил по-добрият в борбата за полпозишъна.

Хамилтън изравни рекорд на Сена и получи негова каска

След сесията Хамилтън получи от семейството на Сена копие на негова каска от 1987 година, като роднините на бразилеца уточниха, че по-късно Люис ще получи и оригиналния шлем, който е бил използван за изложби и спонсорски прояви.

„От дете искам да изравня постиженията на Айртон Сена – обясни Хамилтън. – Нямам думи, но съм много щастлив. Не мога да повярвам, че съм спечелил толкова квалификациите, колкото и Сена. Честно, не мога да повярвам.”

В хода на третата част на квалификацията Хамилтън на два пъти подобрява рекорда на пистата и в крайна сметка постигна 1.11,459 минути в последната си обиколка, като остави на три десети от секундата зад себе си Фетел. Освен рекорда на Сена, Люис изравни и постижението на друга легенда във Формула 1 – Михаел Шумахер, като шеста спечелена квалификация в Монреал.

7-кратният световен шампион Шумахер остава начело в класирането с най-много спечелени квалификации – 68, а Хамилтън и Сена делят второто място с по 65.

Съотборниците на Хамилтън и Фетел в Mercedes и Ferrari Валтери Ботас и Кими Райконен окупираха втора редица. Зад тях, на пето и шесто място завършиха пилотите на Red Bull Макс Верстапен и Дениъл Рикардо, а Топ 10 допълниха Фелипе Маса (Williams), двамата пилоти на Force India Серхио Перес и Естебан Окон и звездата на Renault Нико Хюлкенберг.

Фернандо Алонсо завърши 12-и в квалификацията за Гран при на Канада, но обясни, че с недостатъчната мощност на системата за задвижване на Honda, този резултат се равнява на първо място на стартовата решетка.

0 от 500