IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Създателят на първия Focus RS се върна във VW

Йост Капито оглави подразделението Volkswagen R

Създателят на първия Focus RS се върна във VW

Бившият шеф на VW Motorsport Йост Капито се завърна в германската компания, след като през 2016 г. оглави тима на McLaren във Формула 1, но броени месеци по-късно беше освободен, след като Рон Денис загуби битката за власт в британския отбор.

Създателят на първия Focus RS се върна във VW

С Капито начело VW Motorsport постигна най-големите успехи в историята си – четири поредни световни титли в ралитата при пилотите и конструкторите със Себастиен Ожие и Polo R WRC, но в края на 2016 тази рали програма беше закрита, тъй като компанията трябва да пести средства заради глобалния скандал „Дизелгейт”.

Създателят на първия Focus RS се върна във VW

Капито, който има изключително богат опит в моторните спортове, сега ще оглави подразделението Volkswagen R, като холандецът заема поста управляващ директор от 1 юни. Под контрола на Капито ще е и Volkswagen Zubehor – подразделението, което създава аксесоари за моделите на VW за целия световен пазар.

Капито наследява на поста 58-годишния Улрих Рихтер, който ръководи VW R от 2009 г. досега и остава на работа в компанията, но ще отговаря за други подразделения.

Преди VW Motorsport, където дойде през 2012 г., Капито работи за Ford и има огромна заслуга за успехите на компанията в световния рали шампионат.

Освен това, той беше и начело на проекта на първото поколение Focus RS, което пък стана основата за създаването на първия Focus WRC. Под ръководството на Капито са разработени и други спортно ориентирани модели на Ford: Fiesta ST, SVT Raptor и Shelby GT500. Така че, новината, че точно Капито ще отговаря за развитието на следващия Golf R е повече от добра.

0 от 500