IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan може да смени Renault във Формула Е

Неочаквано, но шампионът Буеми ще загуби от това

Nissan може да смени Renault във Формула Е

Възможно е в близко бъдеще мястото на Renault във Формула Е да бъде заето от японската компания в алианса – Nissan. Слуховете за това се появиха още преди началото на настоящия трети сезон в единственият световен шампионат за електрически болиди, но сега стават все по-сериозни.

Nissan може да смени Renault във Формула Е

Моторспорт програмата на Renault-Nissan става все по-сериозна, след като Renault се завърна като конструктор във Формула 1, а френската компания доминира във Формула Е с две титли при конструкторите и една при пилотите в първите два сезона, където си партнира с тима E.DAMS.

Освен това, ако бюджетът за участието във Формула Е бъде прехвърлен на Nissan, то Renault ще може да инвестира поне още 10 милиона британски лири в програмата си във Формула 1. Според някои британски медии, за 2016 година бюджетът на тима на Renault във Формула 1 е бил 150 милиона паунда, като 80 милиона от тях са дошли директно от френския автомобилен гигант.

В същото време Nissan има нужда от качествен моторспорт проект, след като участието на марката в LMP1 в световния шампионат за издръжливост и „24 часа на Льо Ман” се провали зрелищно и цялата програма беше закрита в края на 2015 г. И фактът, че сега всички прототипи от клас LMP2 карат с мотори на Niisan е слаба утеха за шефовете и феновете на марката.

Предполага се обаче, че все още няма решение за смяната на Renault с Nissan, а от компанията отказаха коментар по темата.

Самата смяна на Renault с Nissan също ще отнеме време. В хода на третия сезон Renault E.DAMS води в класирането на пилотите и конструкторите във Формула Е, като шампионът Себастиен Буеми спечели пет победи в първите шест състезания.

Renault вече започна развитието и процеса по получаване на хомологация на системата си задвижване за сезон 4 във Формула Е – 2017-2018 – електромотор, инвертор и предавателна кутия. Тази система за задвижване ще бъде доставяна и на още един тим – Techeetah, тъй като отборът има 2-годишен договор с Renault да е клиент на шампионите, а сделката беше подписана през лятото.

Всичко това обаче може да мине под шапката на Nissan и японската марка да получи цялата програма на Renault наготово и да дебютира във Формула Е в началото на четвъртия сезон като един от фаворитите за титлата.

В хода на четвъртия сезон специалистите на Nismo ще поемат развитието на системата за задвижване, за да са готови в Nissan за петия сезон, когато се очакват големите технически промени във Формула Е, тъй като ще се появят нови болиди, нови системи за задвижване и нови батерии, които ще издържат от старта до финала.

Nissan може да смени Renault във Формула Е

Ако Nissan смени Renault във Формула Е, то най-вероятно съюзът с E.DAMS ще бъде запазен, но това не важи за звездата на тима Себастиен Буеми. Швейцарецът съчетава програмата си във Формула Е с участия и в световния шампионат за издръжливост (WEC) и Льо Ман, където е заводски пилот на Toyota.

Буеми вече потвърди, че договорът му с Toyota има приоритет пред този с E.DAMS, а ако на мястото на Renault влезе Nissan, то няма как Toyota да позволи на Буеми да кара за друг японски производител в друг световен шампионат. Което ще е лоша новина за Nissan.

Снимки: Renault

Тагове: toyota nissan renault
0 от 500