IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Маймуна печели състезания на пистата

Как макакът Джоко Флоко се превърна в легенда за автоспорта в САЩ

Маймуна печели състезания на пистата

Това е една от най-откачените истории в американския автомобилен спорт. В нея има състезателни коли, алтернативна трактовка на правилата и изплашена маймуна. Всеки един от тези елементи гарантира една впечатляваща сага, в която главен герой е макакът Джоко Флоко – най-бързата маймуна, участвала в състезания от сериите NASCAR.

Маймуна за волана печели състезания

Всичко стартира през 1953 г., когато една от легендите на NASCAR – Тим Флок, се състезава с автомобил Hudson Hornet с №91. Неговият спонсор Тед Честър е доволен от представянето на пилота, но не и от малкото внимание, което му обръща обществото. Затова Честър решава, че малко реклама няма да е излишна и подарява на Флок малка маймуна. Тя се казва Джоко и за да се римува с името на пилота получава и фамилия Флоко.

В този момент се ражда легендата. Честър поръчва за макака специална каска, очила, състезателен комбинизон и седалка за автомобил. Тя е закрепена в салона на състезателния Hudson, при това на високо място, за да може Джоко да гледа през процореца и съответно да бъде забелязан от останалите пилоти и от феновете.

Маймуна за волана печели състезания

Самият Тим Флок е един от най-добродушните и отзивчиви пилоти в историята на NASCAR и затова, когато му казват, че макакът ще се вози в колата му по време на състезания, невъзмутимо отговаря: „Окей! Ти си шефът, но си мисля, че си се побъркал. Дирекцията на шампионата няма да пусне маймуна в колата”. На това Честър отговаря: „Дирекцията просто няма да разбере”.

Така на 5 април 1953 г. на старта на овала в в град Шарлот Джоко става първата маймуна, участвала в състезание. Тим Фок не печели надпреварата, но това става малко по-късно – на „Хикори Спидуей”, където пилотът повежда в 30-ата обиколка и не позволява никой да го изпревари до финала.

Маймуна за волана печели състезания

Джоко се вози до Тим в 8 състезания от шампионата, като шефовете на NASCAR не протестират. Деветият старт обаче слага край на кариерата на макака, след като Джоко се освобождава от предпазния си колан и направо побеснява в автомобила. Налага се Флок да спре непредвидено в бокса, за да може механиците да измъкнат подивелия от страх макак от колата. А това води до загуба на второто място, което пилотът заема до момента.

Джоко е уволнен незабавно, но остава в историята като първата и единствена маймуна, участвала и дори печелила състезания от един от най-популярните автомобилни спортове зад океана. Макакът е изпратен в зоопарк в Северна Каролина – щата, в който печели победа.

Маймуна за волана печели състезания

В същата зологическа попада и шимпанзето Хам, което на свой ред лети в Космоса като част от програмата „Меркурий” и така достига скорост от 8000 кмч. Затова и Северна Каролина може да получи званието „Щат на най-бързите маймуни” – факт, който редакторът на изданието Jalopnik – Джейсън Торчински, отбеляза с направата на специален регистрационен знак за автомобили.

Снимки: Jalopnik

Тагове: nascar
0 от 500