IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla Model X не може да пробие на SUV пазара

Високата цена e проблем, както и липсата на зарядни станции

Tesla Model X не може да пробие на SUV пазара

В световен мащаб автомобилните производители не успяват да задоволят постоянно растящото търсене на кросоувъри и SUV модели. И тази тенденция не е от вчера и осигури влизането в този сегмент на марки, които на пръв поглед нямат нищо общо с тези коли. Но статистиката, анализирана от телевизия Bloomberg показва, че не всички успяват да се възползват от този ръст на пазара.

Tesla Model X не може да пробие на SUV пазара

Най-забележителният губещ е Tesla Model X, като електрическият модел записа две поредни тримесечия със спад на продажбите. Tesla не публикува месечни отчети за продажбите си, но според Automotive News, компанията е продала около 2000 бройки от Model X през април. Каква обаче е причината за това клиентите да избягват електрическия кросоувър на Tesla, при условие, че демонстрираха невероятен интерес към бъдещия Model 3, а продажбите на Model S също растат.

Някои от причините могат лесно да бъдат посочени – дори и в Щатите все още няма напълно развита мрежа от зарядни станции, а и електрическите SUV модели все още не успяват да спечелят купувачите на своя страна. Все пак, макар и малцина да карат лъскавите си SUV модели далеч от пътя, всички купувачи декларират, че трябва да могат да разчитат на возилото си с висока проходимост далеч от цивилизацията. Което не се връзва особено с концепцията на Model X.

В момента на пазара няма друг електрически кросоувър или SUV, така че в Tesla не могат да разчитат на помощ или споделяне на опит с друга компания. Дали обаче Model X не беше твърде амбициозен проект? Тук отговорът също е положителен. Както и дали купувачите не ценят толкова високо дизайна на този електромобил в сравнение с Model S? И не последно място, високата цена на Model X – 82 500 долара в Щатите, също не е успешна рецепта за големи продажби.

Tesla Model X не може да пробие на SUV пазара

Но пък традиционните автомобилни компании вече показаха, че лансирането на кросоувъри, базирани на успешни компактни модели, е печеливша стратегия. Така че, малко след Model 3 ще дойде и Model Y, където всичко ще е доста по-пазарно ориентирано, особено що се отнася до цената.

Снимки: Tesla

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    има ( преди 6 години )
    В София съм виждал, хубава е. Само дето повече прилича на миниван, не толкова на SUV. На груб терен изобщо не си я представям, само на асфалтов път. Може би там е проблема
  • #2
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Щайга Х ( преди 6 години )
    хахха кросовер на батерии..щайга х..
  • #1
    11 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    гладна германска кокошка тесли модел Х сънува муахахахаха!!! не ги мислете теслите ами събирайте кеш за глоби за отрoвните ви кoчини на колела!!!!!