IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци купуват бизнеса с батерии на Nissan

Стойността на сделката може да надхвърли 1 милиард долара

Китайци купуват бизнеса с батерии на Nissan

Китайска инвестиционна компания е на път да придобие контролния пакет от поделението на Nissan за батерии, съобщава Bloomberg.

GSR Capital, подкрепена и от правителството на китайската провинция Хюбей, е готова да плати около 1 милиард долара за Automotive Energy Supply – дъщерната компания на японците, която произвежда батериите за електромобила Nissan Leaf. Очаква се сделката да бъде обявена официално в близките две седмици.

Китайци купуват бизнеса с батерии на Nissan

В момента Nissan прижтежава 51% от капитала на компанията, остатъкът е под контрола на NEC.

Планът на GSR е да премести поне част от производството на батерии в централнокитайската провинция Хюбей, чиито власти наскоро обявиха инвестиционен план на стойност 80 милиарда долара за насърчаване на екологични производства.

„Сделката може да донесе големи ползи и за двете страни“, коментира пред Bloomberg Такеши Мияо, анализатор в изследователската компания Carnorama. „Китайците искат да произвеждат батерии и да насърчават електромобилите, а AESC притежава добра технология за батерии“.

GSR е компанията на предприемача Сони Ву, който доскоро се опитваше да придобие бизнеса с осветителни тела на Osram и Royal Philips.

Тя притежава китайския производител на електрически автомобили Xin Da Yang, и освен това има инвестиции в разработчика на литиево-йонни батерии Boston Power.

 

Тагове: nissan nec
0 от 500
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Китайците изкупиха целия свят.Тея нямат спирачки и са много папла4.Нострадамус е казал, че жълтата раса ще владее света. Като гледам това се случва...
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    електричките се правят по-лесно, елементарно, бързо и евтино отколкото колите с двг.проблемът е само в батериите. все още не са измислили материали и технологии за евтино производство на батерии, които да имат не само дълъг живот, но и да са с голама автономия и заряд, да не загряват много, да се зареждат бързо и да могат да отдават енергия за кратко без да се скапват. ако се реши проблема с батериите то те ще поевтинеят. а това че щеле да се правят в китай няма голямо значение за нас клиентите
  • #1
    5 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Пфууу, най-после, Нисан, тези смешници. Следващата стъпка е да фалират.