IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още един европейски производител стана китайски

Концернът Geely e новият собственик на британския Lotus

Още един европейски производител стана китайски

Китайският автомобилен концерн Geely ще придобие контролния пакет акции на производителя на спортни автомобили Lotus. Всички подробности по сделката са уговорени, като се очаква договорът да бъде подписан до края на юли, съобщава The Financial Times.

Още един европейски производител стана китайски

Концернът Geely ще закупи 49,9% от акциите на производителя на автомобили от Малайзия – Proton, като по този начин ще стане собственик и на 51% от британската компания Lotus, която още от 1996 г. е под контрола на Proton.

Засега финансовата част на сделката остава тайна. За Geely това ще бъде второто европейско попълнение в актива му, след като през 2010 г. китайският концерн напълно изкупи шведския производител Volvo.

На свой ред Proton Edar Sdr Holding е най-големият автопроизводител  в Малайзия, като след създаването си започва да сглобява и продава модели на Mitsubishi. По-късно предлага и собствена гама автомобили, а през 1996 г. закупи контролния пакет на британската Lotus Cars. През юни 2010 г. Proton придоби и отбора Renault F1 Team.

Слуховете за очертаваща се продажба на компанията от Малайзия се появиха още преди месеци, като се очакваше тя да премине под контрола на френския алианс PSA Peugeot-Citroen или на компанията Renault.

Снимка: Lotus

Тагове: lotus geely prorton
0 от 500
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Ама.. ( преди 6 години )
    Ама хич не си познал знайко.Те тия Лотусчета са много караеми автомобилчета с почти перфектен баланс и доста труд трябва да го изкараш извън пътя.На калпав драйвър никое авто не прощава.
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ако рейсърите с Голфове и БМВ-та тройки се качат на Лотуси, веднага ще има естествен подбор. Със задно и с тегло под 1 тон, тези коли не прощават на калпави шофьори.
  • #1
    8 rate up comment 0 rate down comment
    ичибан ( преди 6 години )
    дадо да докарат цените на лотусчетата, като тези на грейт уол!София ще стане поле за бързи и яростни 15