IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen спира парите, ако Волфсбург отпадне от Първа бундеслига

В момента концернът дава по 90 млн. евро на сезон на футболния клуб

Volkswagen спира парите, ако Волфсбург отпадне от Първа бундеслига

Германският елитен футболен клуб Волфсбург може да загуби финансовата подкрепа на автомобилния гигант Volkswagen, ако отпадне от Първа Бундеслига. След глобалния скандал „Дизелгейт” VW започна масово да орязва спонсорските си програми, за да пести разходи, като вече закри участието си в световния рали шампионат (WRC) и световния шампионат за издръжливост (WEC).

VW спира парите, ако Волфсбург отпадне

Години наред във VW гледаха на футбола като на идеалната маркетингова платформа за популяризиране на автомобилните марки на компанията и привличане на нови клиенти. И тази политика не е запазена марка на VW. Chevrolet има дългосрочен договор с Манчестър Юнайтед, който стартира малко преди марката на GM да се изтегли от Европа, а FIAT години наред спонсорира Ювентус, като този сезон италианският гранд се класира за финала на Шампионската лига, на която пък Nissan е сред основните спонсори.

Едва ли има град в Германия, който да е по-силно свързан с VW от Волфсбург – около половината от 125-те хиляди жители на града работят в компанията или работата им по някакъв начин е свързана с автомобилния гигант. Години наред VW финансира изграждането на силен отбор във Волфсбург, въпреки че анализаторите винаги са били скептични за този бизнес модел. Приходите на футболния клуб остават скромни, а тимът на практика няма фенове извън Германия.

През февруари Волфсбург беше класиран пети в Бундеслигата по пазарна оценка – 184 млн. евро. Според Statista първото място в това подреждане е за 27-кратния шампион на Германия - Байерн, който е оценен на 579 млн евро. В събота Волфсбург падна с 1:2 от Хамбургер и ще играе два плейофни мача срещу Айнтрахт (Брауншвайг) – на 25 и 29 май, за да остане в Първа Бундеслига.

Вчера говорител на VW отказа да коментира дали евентуалното изпадане на Волфсбург от елита, ще се отрази негативно на парите, които компанията дава за клуба. Но според неофициална информация, ако това стане, концелнът ще има идеалното извинение, за да ореже бюджета на футболния клуб.

През 2015 г. Волфсбург стигна върха на представянето си – клубът спечели Купата на Германия и се класира за четвъртфиналите на Шампионската лига. След това обаче отборът тръгна надолу. След избухването на „Дизелгейт” VW замрази финансирането на тренировъчен център за младежките формации на клуба на стойност 40 млн. евро, но според източник от компанията, гигантът все още дава по 90 млн. евро на сезон за бюджета на Волфсбург.

Част от проблемите на клуба се крият в това, че в последно време треньорите на отбора се сменят твърде често и че Кевин де Бройне – голмайсторът на тима, беше продаден на Манчестър Сити. В клуба имат основание да се притесняват, тъй като новият бос на VW - Матиас Мюлер, не е особено запален по футбола.

VW спира парите, ако Волфсбург отпадне

Неговият предшественик Мартин Винтеркорн беше истински футболен запалянко и по негово време под една или друга форма VW спонсорираше и подкрепяше 12 от 18-те клуба в Бундеслигата. Audi например купи 9% в Байерн през 2011 г., както и 19,9% в Инголщадт, който обаче отпадна във Втора Бундеслига. Малко по-късно делът на Audi в Байерн се сви до 8,3%, след като акции купи и застрахователната компания Allianz.

Двата мача срещу Айнтрахт (Брауншвайг) ще са нещо повече от „местно дерби” – само 25 километра делят двата града, но основен спонсор на тима от Брауншвайг е SEAT (испанската автомобилна марка на VW), а в Брауншвайг е седалището на финансовото подразделение на VW. Там е и най-старият автомобилен завод на компанията.

„Този плейоф е възможно най-лошото нещо, което можеше да се случи на региона, няма как всички да са доволни”, заяви анонимен източник от VW пред агенция Reuters.

Тагове: volkswagen
0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    ili ( преди 6 години )
    А ти въобще защо коментираш тази статия!? Струва ми се от злоба!?
  • #1
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Какъвто отбора, такъв им и спонсора!См0тани и за нищо неставащи.Който и където ги хване ги бие. Едните на терена, а другите на пътя.Факт!п.с. Абе тея по-големи емблеми не можаха ли да сложат на екипите? Толкова грозно и пошло изглеждат, че няма на къде.