IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как работи климатикът в колата? (ВИДЕО)

Промяната в агрегатното състояние на фреона е единствената причина да ни е хладно в купето през лятото

Климатикът е един от безспорните плюсове на модерните автомобили. Колкото и да се мръщим на това, че с годините те стават все по-бутафорни, трябва да признаем, че без климатик, нито едно лято зад волана не би било същото. Проблемът се изразява в това, че като всяка друга система в автомобила, климатикът също се нуждае от обслужване, а за да знаем какво му е, когато не работи, обезателно трябва да се запознаем с принципа му на работа.
   
     
Как работи климатика в колата? (ВИДЕО)
   
     
В тази връзка отново попадаме на чудесно видео обяснение от канала Engineering Explained в YouTube. Там, в поредица от видео клипове, авторът Джейсън Фенске обяснява нагледно как работят сложни системи и устройства в автомобилите, като този път обект на неговите размишления е именно климатикът.

На моменти обясненията на Фенске изпадат в крайни технически подробности, но това им е най-интересното. В случая той използва символите за налягане и температура, които много от нас вероятно не са виждали от гимназиалните си години. Това, което със сигурност трябва да запомним е, че всеки път, когато течност под налягане се изпусне и се превърне в газ, процесът абсорбира енергия, което на практика означава, че изсмуква топлина. Точно заради това бутилката пропан-бутан под газовия котлон става студена, когато на котлона се готви.

Най-важният компонент в автомобилната климатична система е компресорът. Той се грижи за това да се нагнети газа в системата (по навик всички му викаме фреон, въпреки че отдавна вече не е CFC заради ефекта върху озоновия слой). След това той отива в кондензатор, който сме свикнали да наричаме радиатор. Там газът се охлажда леко, тъй като при нагнетяването му се отделя много топлина. Охлаждането се случва или с помощта на перка, или чрез въздушната струя, ако колата е в движение. Обикновено климатичният радиатор е разположен точно зад водния радиатор на колата.
  
     
Как работи климатика в колата? (ВИДЕО)
    
     
От охлаждането фреонът се втечнява отново, но продължава да бъде под налягане. След това течността преминава през серия от филтри, които премахват различни замърсявания и вода от нея. На този етап е изключително важно във фреона да няма вода, тъй като по-късно, в процеса на изпаряване, тя би замръзнала и би повредила системата.

Впоследствие фреонът преминава през разширителен клапан, който намалява налягането и му позволява да се разшири в изпарителя - процес, при който се изсмуква енергия (топлина), което охлажда серпентината на изпарителя, а друга перка издухва хладния въздух от нея в купето. Подробностите ще научите от самия Фенске във видеото.

Разбира се, във видеото има уловка. То представлява една дълга реклама на комплект за презареждане на климатична система. Абстрахирайки се от това, съветът ни е да проверявате климатичната система поне веднъж годишно при специалист, за да си гарантирате, че следващото лято ризата ви няма да залепне за гърба.
   
   

Снимка: YouTube

0 от 500