IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Човекът, който рисува бъдещето на Mercedes (ВИДЕО)

Дизайнът не е демократичен процес, казва Роберт Лесник в интервю за "КОЛЕЛА"

Човекът, който рисува бъдещето на Mercedes (ВИДЕО)

Германският гигант Mercedes-Benz преживява най-добрите времена в историята си и съществена част от заслугата е на ето този човек: Роберт Лесник, шефа на компанията по екстериорния дизайн и дясна ръка на вицепрезидента по дизайна Гордън Вагенер.
Роден в малко градче в Словения, Лесник от дете иска да стане автомобилен дизайнер и с изключително упорство успява да си осигури следване в прочутия център в Пфорцхайм. После работи за Volkswagen и Audi, включително като шеф на дизайнерския им център в Калифорния, и за кратко в Кia, преди да се присъедини към Mercedes. "КОЛЕЛА" разговаря с Роберт Лесник по време на автомобилния салон в Женева.



Г-н Лесник, преди месец, когато Дитер Цетше обяви най-силните годишни резултати в историята на Mercedes, той каза, че главната причина за това постижение е дизайнът. Какво бихте казали вие?
- Питате дизайнер... Определено дизайнът бе една от главните причини.
В последните четири години направихме голяма крачка напред. Подмладихме цялата компания, цялата марка. В момента имаме 35 различни модела. Всички те изглеждат модерни и различни от предшествениците си. Така че определено дизайнът бе една от главните, ако не и главната причина за успехите на Mercedes.

Наскоро компанията обяви, че ще създаде цяла отделна гама от електрически автомобили, поне десет модела. Удвои ли се вашата работа?
- Всеки допълнителен модел е и допълнителна работа, разбира се. Но това е и много интересно предизвикателство. Изцяло различен подход. Така че не се оплакваме.

Човекът, който рисува бъдещето на Mercedes (ВИДЕО)

Колко сложно е всъщност да се създаде електрически автомобил, в сравнение с конвенционален? Дизайнерите се оплакваха доста, че изискванията за безопасност ограничават работата им. А сега автономното управление ви задължава да се съобразявате и с неща като сензори, радари, камери.
- Някои дизайнери може и да са се оплаквали, но не и ние. Стандартите за безопасност са нещо хубаво, и ако всички спазват едни и същи правила, тогава състезанието е честно.
При електромобилите архитектурата е различна, защото няма двигател с вътрешно горене - а това ни отваря много нови възможности. Времената са интересни. За мен това не са проблеми, а предизвикателства.

Човекът, който рисува бъдещето на Mercedes (ВИДЕО)

Кажете ни няколко черти на днешните автомобили, които може да изчезнат напълно след десет години.
- Самите пропорции ще се променят. Днес имаме типичната пропорция на автомобил със задно предаване - с дълъг капак, защото под него има голям двигател. Така си представяме големия, луксозен автомобил - с издължен капак. Но ако отпред вече няма двигател, трябва ли да запазим тази пропорция? Можем вместо това да увеличим мястото за пътниците. Изведнъж се оказва, че можем да спечелим пространство там, където досега не беше възможно.
Друго - въздушните отвори отпред. В бъдеще ще можем спокойно да преместим охладителите някъде другаде - на съвсем необичайни позиции. Което би позволило да променим самата физиономия на автомобила. Все пак не бива да прекаляваме, защото един Mercedes трябва да се разпознава като Mercedes...

Човекът, който рисува бъдещето на Mercedes (ВИДЕО)

Каква е ролята на Big Data, на масивите от информация, във вашата работа? Никога преди не е било толкова лесно да разбереш какво харесва публиката... Използвате ли това?
- Не. Мисля, че дизайнът не е демократичен процес. Не можеш да питаш хората какво искат да получат след четири години. Повечето хора не са творчески личности, не са дизайнери или художници. Ние създаваме бъдещето. И сме абсолютно уверени, че това, което правим днес, ще бъде подходящо за след четири години и ще съответства на марката. Не би имало особен смисъл да питаме широг кръг от външни хора как да изглежда това или онова. В миналото много често се е случвало нещо футуристично да бъде показано, и обичайната реакция на хората е да го отхвърлят... Много по-важно е да имаш собствена стратегия за бъдещето - а ние я имаме, нарича се чувствена чистота. И до момента работи много добре за нас... По-добре да не питаме прекалено много хора.

Човекът, който рисува бъдещето на Mercedes (ВИДЕО)

Автомобилният дизайн е отделна професия от много десетилетия и си има свои собствени легенди и пророци. Но сега към автомобилния сектор напират много други фирми като Apple, Google, Uber и кой ли още не. Смятате ли, че техният външен поглед може да допринесе към дизайна?
- Мисля, че да погледнеш на нещата с непредубедено око, по нов начин, е винаги за добро. Понякога помага дори да излезеш от студиото за ден-два, да покараш ски например, и после нещата ще ти изглеждат по различен начин.
Така че ако някой, който никога не е правил автомобили, сега иска да опита, в това няма нищо лошо. Нямаме проблем с това. Но тези хора трябва да се докажат. До момента съм чул страшно много приказки и амбициозни планове, но не съм видял нищо. Нека видим какво ще се случи. За нас е важно да не зацикляме на едно място, както може да се случи при някого със 130 години опит. Традицията е чудесно нещо, но трябва да можеш да реагираш на промените и сам да се променяш. Ние правим точно това с неща като новата електрическа гама EQ. Готови сме да реагираме на всичко, което другите биха опитали. Ще видим накрая кой как се е справил. Аз съм подчертан оптимист за Mercedes. 
 

Тагове: mercedes mercedes eq big data
0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Масова марка и премиум са оксиморон.Премиума може да стане масова марка, както е в случая с МБ, но никога масова марка няма шанс да стане премиум.Така, че МБ сами са си решили съдбата да бъдат ширпотреба.
  • #2
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мерцедес си е масова марка, макар и премиум. Затова са длъжни не толкова да следват тенденциите в дизайна, а да ги задават. Ако си бутиков производител с тясна ниша от много платежоспособни клиенти, като за Ролс-Ройс и Бентли, тогава - да, гледаш да се придържаш към традицията на марката и не пипаш радикално дизайна. Но когато Мерцедес изостанаха преди 10-ина години от БМВ и Ауди, точно заради придържане към класическия си дизайн, тръгнаха надолу и Цетче каза: До 2020 г. трябва да сме пак 1.
  • #1
    7 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    На мен лично не ми харесва заоблените форми на новите Мерцедеси, ЛЕД гирляндите на фаровете и чупките на задните стопове. Многа евтино, китайски и женствено изглеждат тези неща. Не е стила на МБ, който трябва да е строг, изискан и излъчващ лукс. Всичките тези неща се размиха в стремежа да се комерсиализират колите на марката и да се превърнат в ширпотреба за масовата публика. Марката МБ според мен трябваше да си остане в света на аристократите, политиците и бизнеса,а не да слиза толкова доло.