IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Словакия убеди Peugeot да инвестира още 165 млн. евро

Заплатите в завода в Търнава пораснаха от 450 до 1331 евро за 10 години

Словакия убеди Peugeot да инвестира още 165 млн. евро

Словашкото правителство одобри данъчни отстъпки в размер на 19 млн. евро за групата PSA Peugeot-Citroen, за да подтикне французите да разширят завода си в Търнава, в западната част на страната. Новата инвестиция на PSA ще е на стойност 165 милиона евро, съобщава AN-Europe.

Словакия убеди Peugeot да инвестира още 165 млн. евро

Peugeot бе един от първите производители, откликнали на политиката на властите в Словакия да превърнат страната в център на автомобилната промишленост. Благодарение на заводите на PSA в Търнава, на VW в Братислава и на Kia в Жилина малката централноевропейска държава стана най-големият производител на коли на глава от населението в света. Производствата на готови автомобили привлякоха в Словакия и множество поддоставчици, така че днес автомобилният сектор дава над 13% от Брутния вътрешен продукт и над една трета от целия експорт.

PSA в момента произвежда в Търнава Peugeot 208 и Citroen C3 Picasso. С предстоящото разширяване броят на заетите в завода ще се увеличи с около 15% до 4500 души.

При отварянето на фабриката през 2006 средната заплата в нея бе едва 450 евро. Днес по официални данни е 1331 евро месечно, като работниците получават и 13-а заплата.

Догодина в Словакия ще отвори свой завод и четвърти голям производител - Jaguar Land Rover. "Главната причина да изберем Словакия бе активният подход на местните власти", коментира в интервю за "КОЛЕЛА" търговският директор на компанията Анди Гос.

 

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    1234 ( преди 6 години )
    "Червена главо" казвай на баща си ! Кои кадри ли , ами тези същите които са в чужбина и работят и плащат данъци там обучени от нашата система. Толкова си наясно с пазара на труда ,че само червени глави те гонят на сън. Шлосери ,фрезисти и заварчици трябват бе кратун не "началници". Икономисти и филолози си имаме в излишък, бачкатори търсят на всички нива. Самоче бачкатори с ценз ,а не прости общаци които в момента бълва образователната ни система на всички нива.
  • #7
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Трябваше да стъпим на вече изграденото като средно и високо ниво кадриКои кадри бе?Завършилите РАБФАК ли?Ми нали те сега са началници и бизнесмени.Хахахаха не се опитвай да мислиш червена главо
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    1234 ( преди 6 години )
    Пропуснахме историческия шанс да направим прехода си кадърно, а не само да разсипваме крадем и играм на пре.. дугарчето. Трябваше да стъпим на вече изграденото като средно и високо ниво кадри. Сега вече е късно, млад човек съм ,но виждам ,че краткосрочно решение няма. Ако последните 15 години не бяха проспани,а се наливаше един здрав фондамент щеше да се вижда някаква светлина. Ако тутакси се наблегне на образованието най-ранния резултат ще е след 12 години. С две думи затъваме бавно но сигурно!
  • #5
    18 rate up comment 2 rate down comment
    Никола ( преди 6 години )
    Няма да дойде вече никой тук да инвестира , защото няма млади хора въобще , а камоли обучени да работят . Със стари хора и млади с.игани индустрия не се прави !
  • #4
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Словашкото правителство одобри данъчни отстъпки в размер на 19 млн. евро" В България няма как да получат отстъпка, даже точно обратното, ще им искат 19 милиона за да могат "евентуално" да произвеждат....
  • #3
    27 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ами провалихме Ровър, Костов изгони Фолксваген в Украйна. На края за капак Ганчев отказа да си продаде завода на Магна за производство на Ягуар, сега Бойко ще му купува таратайките с държавни пари за да му спасява бизнеса. От години имаме по-скоро антиавтомобилна политика, от колкото автомобилна.
  • #2
    20 rate up comment 0 rate down comment
    Nev ( преди 6 години )
    А ние не можем и едно евро да ги накараме да инвестират в милата Родина! :(
  • #1
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А ние с гайдите ко шъ прайм......