IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се краде кола с джаджа за 22 долара (ВИДЕО)

Новите модели стават все по-уязвими за мошеници

Как се краде кола с джаджа за 22 долара (ВИДЕО)

Неведнъж сме ви предупреждавали колко лесно крадците могат да разбиват съвременните системи за безключов достъп до автомобилите. Но последната демонстрация на експерти от китайската охранителна фирма Qihoo 360 показва колко са поевтинели напоследък техническите средства, с които се прави това. За да овладеете нечий автомобил, в момента са ви достатъчни пособия на обща стойност 22 долара.

Как се краде кола с джаджа за 22 долара

Миниатюрната джаджа може да запише сигнала от вашия ключ, стига да се намира на разстояние до метър от него - примерно на опашката в бензиностанцията или магазина. После устройството го възпроизвежда до колата ви и не само я отключва, но може да стартира и двигателя.

"Представете си, че си работите в офиса, някой просто минава на метър от вас и после може спокойно да отиде и да подкара автомобила ви", обяснява експертът на Qihoo 360 Дзън Ли.



Това е само част от слабостите на новите електронни системи за сигурност на автомобилите. През август миналата година експерти разкриха слабост при заключването на всички модели на Volkswagen от 2010 насам, която позволява на крадците съвсем лесно да ги отворят. Оказа се, че от VW са използвали един и същи криптографски код за всички свои модели.

Последващи проучвания демонстрираха, че и други производители са уязвими по същия метод - макар и да не ползват един и същи код, те разчитат на генеричен, съвсем лесен за отгатване. Както обясни един експерт на конференцията Hack in the Box в Амстердам, това е еквивалентът да използваш "1234" като парола за всичките си онлайн активности.

Как се краде кола с джаджа за 22 долара
Ползвайки само евтини електронни джаджи, тези двама успели да задигнат над 100 автомобила Jeep и Dodge в Тексас

Сред компаниите с подобна слабост в заключването са Ford и FCA Fiat-Chrysler. Наскоро полицията в Тексас успя да задържи двама души, виновни за открадването чрез подобни методи на над сто автомобила Jeep и Dodge - марки на FCA.
 

Тагове: fiat volkswagen ford dodge jeep
0 от 500
  • #13
    0 rate up comment 2 rate down comment
    ключ ( преди 6 години )
    Аз по този повод си инсталирах система за запалване с пръстов отпечатък, Дори и да прихванат ключа, трябва физически да допра пръста към панела, да ми го разпознае и тогава може да се запали колата.
  • #12
    0 rate up comment 1 rate down comment
    ДАНИЕЛ ( преди 6 години )
    Коя е джаджата
  • #11
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Модела няма значение ( преди 6 години )
    Много глупости са изписани тука. Безключовото отключване и запалване работи без натискане не копче когато има радио връзка между дистанционното и колата но на малка дистанция до 1 метър. Крадците просто удължават връзката. Единия е близо до собственика а другия е до колата двамата с радио приемник/предавател. Всъщност колата се отключва и запалва с оригиналния ключ който си е в джоба на собственика. Никакви кодове не се записват или разбиват. Веднъж запалена колата на угасва дори да няма ключ.
  • #10
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    При всичките е със скачащ код, не си мисли че при ФВ или при Форд и Фиат."криптографски код" не означава един и същи код а една и съща методика на скачане на кода. Така, че когато си пълна нула относно колите и наричаш кейлес го-аларма а криптографски код-код. Няма смисъл да коментираш. Както написах, не съществува марка или модел в света с тази екстра, която да не се отключва по същия начин, който са описали в статията. Що Мерцедеси,Аудита и БМВ-та изкрадоха от моловете така.
  • #9
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ВАГи,пак изригна простотията ти!Я кажи кои са тези 2 фирми дето само те ги пишели софта и кодовете! Ти наистина си много зле. Ама наистина!И каква връзка имат навигациите тук? Нямат нищо общо. Но дори и да имаха там също не са 2 фирмите, които пишат софта, картите и другите неща. Наистина си изключително зле. И като са само 2 фирмите защо само при ВГО можеш да им крадеш колите с най-елементарното устройство?Кажи да разберем каква новаглупост ще измислиш!
  • #8
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Защо пак?!?!Те винаги са били най-големите, а феновете им най-глуп***вите.То всъщност, ако не си глуп***в, няма особени шансови да си фен на фолк с ваген. Форумната *** го доказва всекидневно.Аз не зная що за човек трябва да си да виждаш как тея лъжат,мамят,манипулират,скубят,подкупват и какво ли още не и да им бъдеш фен.Да ти пробутват най-отвратителното качество и ти да ги боготвориш.Мазохизъм ли е това или друго психично заболяване не зная,но със сигурност е балестно състояние.
  • #7
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тия софтуери и кодове се пишат общо взето от 2 фирми и всички авто производители купуват електронните системи от тях. ТАка че марките нямат значение. Същото е с инфотейнмънта и навигациите. Просто за различните автопроизводител имат различен интерфейс и различни маркетингови наименования. Основния код е еднакъв.
  • #6
    11 rate up comment 3 rate down comment
    112 ( преди 6 години )
    И пак VAG най-големите балами излязоха.
  • #5
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Как да няма нито една кола бе ***?Има и още как. Ти хептен за елементарни ги направи производителите. Да елементарни са тези, като ВАГ където не ти трябва скъпа техника, за да ги откраднеш. За 22 евро и всяка трошка от ВАГ е твоя. При другите имаш скачащ код. При всяко отключване и заключване се променя. Като излезеш и заключиш се променя и дори да го сканират и запишат не става втори път да го ползват.В този случай се иска скъпа техника да сканира и да разбие алгоритъма за нов код.Ферщеен
  • #4
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Това не е аларма а Кейлес го. Това е екстра, която не ти иска ключ. Освен това пише, че другите производители използвали нещо от рода на 1234 а при ФВ бил просто един и същи за всички модели. В случая няма абсолютно никакво значение колко ще се променя кода тъй като просто е достатъчно някой с подобна джаджа да мине на метър от теб и да ти изкопира кода, тъй като ключа постоянно излъчва кода. Едно време го правеха, като спрът зад колата която ще крадът и когато собственика я заключи от колата отзад копират кода на алармата., а сега е по-лесно, защото колата се пали с бутон, когато с фалшивото устройство излъжеш колата с правилния код, при кейлеса няма ключ а стартов бутон. Дефакто палиеш и заминаваш. И няма нито един модел кола с кейлес в света, която да не може да бъде открадната по този начин. Дали ще е 0000 или 1073867493, все тая!