IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сензационна технология строи пътища от боклук

Те са по-евтини и с 60% по-здрави, и ще разчистят претъпканите сметища

Сензационна технология строи пътища от боклук

Шотландска компания смята, че е намерила едно общо решение на три от най-големите проблеми на планетата в момента: растящите планини от пластмасови отпадъци, високата цена за строителство на пътища и непрекъсната нужда от ремонт и поддръжка за тях.

Сензационна технология строи пътища от боклук
Тоби Маккартни на една от първите отсечки в Шотландия, построена по новата технология

Фирмата MacRebur, основана от Тоби Маккартни,  е измислила и патентовала технология, която замества чакъла в състава на асфалта с отпадна пластмаса. Така получените пътища са не само по-евтини, но и с 60% по-здрави от традиционния асфалт.

Маккартни подчертава, че в сметищата по света има материал за милиони километри пътища. "Ние можем да събираме тази изхвърлена пластмаса и да използваме специална формула, за да я почистим, да я превърнем в пелети и да ги добавим към асфалтовата смес, за да създадем пътища с по-дълъг живот", обяснява основателят на компанията.

Плановете му вече са получили одобрението на местните правителства в Шотландия и Уелс, както и подкрепата на сър Ричард Брансън, основателя на Virgin.

Сензационна технология строи пътища от боклук
Сър Ричард Брансън толкова се впечатли от създателите на MacRebur, че им връчи голямата си награда за иновации

Чисто икономически схемата изглежда привлекателна за всички. Пътностроителните компании намаляват разходите и въглеродния си отпечатък, защото новата технология изисква по-малко петролни продукти. Компаниите, които произвеждат пластмасови отпадъци, не само не плащат, за да ги извозят до сметищата, а дори получават известни суми за боклука си. Местните власти печелят двойно, защото на по-ниска цена получават по-здрави пътища, които се нуждаят от по-малко поддръжка. А шофьорите печелят, защото вече няма да им се налага да карат през дупки и да повреждат автомобилите си.

В момента технологията на MacRebur се оценява и от още няколко европейски правителства. Макар и не от българското, със сигурност.
 

Тагове: macrebur
0 от 500