IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Добре дошли в бъдещето: Пиян бие робот на паркинг

Нападателят отива на съд, роботът невредим

Добре дошли в бъдещето: Пиян бие робот на паркинг

Все по-често роботите ще започват да изпълняват функции, които хората намират за непривлекателни, които са и опасни. В Щатите една от тези работи е да обикалят големите платени паркинги, да се записват регистрационните номера на колите и да са съобщава на охраната, ако се случва нещо съмнително или опасно.

Добре дошли в бъдещето: Пиян бие робот на паркинг

Сега тази дейност се изпълнява от робота К5, създаден от Knightscope, който може да разчита 300 номера в минута, а следващата му версия ще вижда дали човекът срещу него носи пистолет, пък бил той и скрит. К5 предава 360-градусов видео стрийминг към охраната и всичко, заснето от неговите камери може да се използва като доказателство в съда.

Теглото на робота е малко по-малко от 150 кг, той има формата на яйце и е висок около 1,5 метра. Накратко, страхотно постижение на науката и техниката, като К5 върши работа, която никой не иска.

Но наскоро в паркинга на мол в Силициевата долина един такъв робот е бил нокаутиран от господин, който според местната тв станция ABC7, е бил под сериозно алкохолно опиянение. Все още не е ясна причината на инцидента, както и дали човекът е възприел робота като някаква форма на заплаха.

41-годишният мъж от Маунтин Вю влиза в историята като един от първите, посегнали на робот и се изправя пред съда с обвинения за употреба на алкохол на публично място и нападение. Нападението на пияния е оставило „бойни следи” по корпуса на робота, но от мола са потвърдили, че той се е върнал на служба веднага, след като охраната го е изправила отново на колелата му.

А съдът ще разгледа записите от робота, когото мъжът е нападнал, така че едва ли ще има много съмнения за вината му.

0 от 500