Вход   Регистрация

Венецуела национализира завод на GM

Венецуела национализира завод на GM
 

Срещу страната се водят над 20 дела за завземане на чуждо имущество

General Motors се оплака, че правителството на Венецуела незаконно е завзело завод на автомобилния гигант в индустриалната зона на Валенсия. Сега американският концерн смята да си търси правата по съдебен път.

Венецуела национализира завод на GM

Венецуела се намира в изключително тежка икономическа криза, причинена от спада на цените на петрола и управлението на социалистите на покойния Уго Чавес (на втората снимка), които вече национализираха активите на много чуждестранни компании.

В последните месеци ситуацията допълнително се затегна, като доходите на хората се сринаха и милиони са принудени да чакат часове наред на опашки за храна. Срещу властта избухнаха поредица бунтове, които обаче биват потушавани дори и с цената на човешки жертви.

Венецуела национализира завод на GM

Концернът се оплака от завземането на завода в официално съобщение, в което се обяснява, че властите са прибрали и друго имущество на венецуелския клон на GM. Заводът на американския производител в страната вече е спрял да работи.

В завода на GM във Венецуела се трудят 2678 човека, а компанията има 79 дилърства в страната. Министерството на информацията на Венецуела все още не е отговорило на запитванията на международните агенции за национализирането на завода.

След началото на кризата във Венецуела местната автомобилна индустрия е в състояние на свободно падане. Много от местните заводи не работят, а компаниите не разполагат с достатъчно средства дори да се опитат да произвеждат коли за износ, тъй като местният пазар на практика изчезна.

През 2015 г. Ford отписа инвестициите си на стойност 800 милиона долара във Венецуела, а сред най-засегнатите от кризата в страната са чуждестранните компании, които произвеждат храна и фирми от фармацията.

В момента срещу Венецуела се водят над 20 арбитражни дела за национализация на предприятия и производствени мощности, като процесът стартира при Чавес и беше продължен при наследника му Николас Мадуро.

Снимки: GM, Интернет

Реклама  


Купи кола

Виж всички обяви

Коментари ( 15 )

Напиши коментар Влез

от: Анонимен ( преди 3 месеца )

Китайската икономика е 70% държавна и с петилетки. Икономика на Пакистан е свободна от 100 години, защо са със 100 години назад?
Отговори
 
+3
 

Положителни: 3  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 3 месеца )

Китай и Виетнам са друг случай на тях че са комунисти не им пречи на икономиката защото те са с пазарна отворена икономика без излишни изкривявания на цените а още един пример че демокрацията е по-добра на фона на тези 2 държави са Тайван и Южна Корея а Африканските държави като цяло не са много цивилизовани
Отговори
 
  0
 

Положителни: 3  Отрицателни: 3

от: Анонимен ( преди 3 месеца )

Въпреки, че комунистически Китай е със 100 години по-напред от Бангладеш, ръстът на икономиката е по-голям или поне същият. В демократично Зимбабве със 80% безработица, как е ?
Отговори
 
+1
 

Положителни: 3  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 3 месеца )

Не знам Бангладеш да има някакви особени залежи на нефт и все пак имат ръст 7.1% по-добре е от минус 18.1% разликата е малка и е в това че в Бангладеш по-богати не са били а във Венецуела може би по-гладни не са били
Отговори
 
+1
 

Положителни: 3  Отрицателни: 2

от: Русия ( преди 3 месеца )

В Бангладеш да не управляват комунисти?
Венецуела има завод на Форд и ГМ , а американските ни "другари" ни източват с Тецовете.
Отговори
 
  0
 

Положителни: 1  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 3 месеца )

(Венецуелците си бяха относително добре при Чавес, сега е друго, държавата им е срината)Така да е то е ясно защо Чавес управлява от 1999 до 2013 през този период цената на петрола се покачва с изключение на 2008 https://en.wikipedia.org/wiki/File:Brent_Spot_monthly.svg огромна част от стотиците милиарди от него се дават за неща като бензина да е няколко стотинки и храната да е на субсидирано ниски цени и сега като падна цената имат 18% спад на икономиката над 18.1% безработица и 475% инфлация
Отговори
 
+4
 

Положителни: 5  Отрицателни: 1

от: до Венецуела ( преди 3 месеца )

добре е че не си политически пристрастен, защото си политически НЕграмотен. там се редяха на опашки още по времето на Чавес - както ние при Живков. но пак добре - лошо щеше да е да си хем НЕграмотен хем пристрастен- така са 90% от българите.
Отговори
 
+7
 

Положителни: 8  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 3 месеца )

То и в Гърция преди не беше така, но балонът се пука - рано или късно!
Отговори
 
+6
 

Положителни: 6  Отрицателни: 0

от: Венецуела ( преди 3 месеца )

Не съм политически пристрастен, но познавам лично венецуелка.
По времето на Чавес от Венецуела нямаше емиграция. Самата тя беше излезнала от там заради мъжа си, не бягаха хората, това е суровата действителност. Лъжат ви и вие вярвате.
Венецуелците си бяха относително добре при Чавес, сега е друго, държавата им е срината и наистина имат много емиграция (като в БГ), но преди не беше така.
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 5  Отрицателни: 6

от: Анонимен ( преди 3 месеца )

"баси - във Венецуела има завод за коли, в България няма?!?! Нашите политици са по-зле от Уго Чавес бе да му се невиди" - е нали прочете че вече няма , а това е една от най-богатите страни на петрол в света . Ние ако случайно намерим петрол , руснаците няма да ни дадат да го добиваме за да не ни го откраднат американците , както не ни дават да добиваме газ от "Хан Аспарух"
Отговори
 
+5
 

Положителни: 7  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 3 месеца )

Има един сайт numbeo от там може да видите
Отговори
 
+4
 

Положителни: 4  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 3 месеца )

(баси - във Венецуела има завод за коли, в България няма?!?! Нашите политици са по-зле от Уго Чавес бе да му се невиди.)Виж тук не си прав колкото и да са зле нашите са много много по-напред от него ако сравниш София и Каракас цените са долу-горе равни а средната заплата там няма 60 лева
Отговори
 
+8
 

Положителни: 14  Отрицателни: 6

от: Анонимен ( преди 3 месеца )

Ей браво на тях това е огромна победа над империализма сега вече няма да експлоатират бедните хорица па и без това коли не им трябват като няма какво да се яде ощее малко и империализма ке се срине и все пак жалко е че с толкова петролни запаси не са направили нищо са ги харчили да субсидират бензина и храната докато цената му беше висока и сега като се усетиха колко са развити обвиняват същите които им купуват петрола най-много че гладуват и бензина е лукс втория коментар е напълно прав
Отговори
 
+15
 

Положителни: 17  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 3 месеца )

След като дойдат комунистите - вече няма нищо - дори в една от най богатите на петрол страни (май беше н 2ро място по залежи! Жалко за народа който гладува.
Отговори
 
+22
 

Положителни: 29  Отрицателни: 7

от: Анонимен ( преди 3 месеца )

баси - във Венецуела има завод за коли, в България няма?!?! Нашите политици са по-зле от Уго Чавес бе да му се невиди.
Отговори
 
+24
 

Положителни: 27  Отрицателни: 3


Избери кола


Изгодни оферти
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising