IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Лебедова песен: тестваме новия Opel Zafira (ВИДЕО)

Заради SUV-манията това вероятно ще е последният миниван на Opel. Което би било жалко

Лебедова песен: тестваме новия Opel Zafira (ВИДЕО)

"Лебедова песен" е един от най-старите идиоми в човешкия език. Още преди 2500 години древните гърци го използвали, за да опишат последното, най-забележително произведение на някой голям творец. Изразът идва от поверието, че лебедите, иначе доста мълчаливи птици, пеели по веднъж само преди смъртта си.


 
В ТОЗИ СМИСЪЛ ПОСЛЕДНИЯТ Opel Zafira, представен преди броени месеци, е класическа лебедова песен. Не само за този доста успешен модел, но и за целия клас на минивановете, толкова популярен през 80-те и 90-те години.
От дебюта си през 1999 до днес миниванът на Opel е продал над 2.7 милиона бройки. Но манията по кросоувърите промени пазара и е почти сигурно, че сегашният модел ще е последен.

КОЕТО ЩЕ Е ЖАЛКО, защото в много отношения Zafira е идеалният семеен автомобил - удобен както за отскачане до магазина и прибиране на децата от училище, така и за по-големи пътешествия.
Просторът и практичността винаги са били силни страни на тази кола, а сега те се съчетават и с най-модерните технологии, предлагани от Opel.

Лебедова песен: тестваме новия Opel Zafira (ВИДЕО)

МИНИВАНЪТ Е ЗАПАЗИЛ познатия външен вид с типичното голямо предно стъкло. Изцяло променени са фаровете, които при желание вече могат да бъдат адаптивни и светодиодни. Системата управлява сама светлинния сноп, гарантирайки, че никога няма да заслепите насрещните коли.
Решетката на радиатора е станала по-голяма, а на задната врата е поставен аеродинамичен спойлер. Хромираната лайсна отзад е друг симпатичен нов елемент.

Лебедова песен: тестваме новия Opel Zafira (ВИДЕО)

САЛОНЪТ НОСИ МНОГО от чертите на познатата ни вече нова Аstrа. Воланът е станал по-малък, приборите са вградени в таблото и са покрити с козирка.
Оборотомерът и скоростомерът са разделени от цветния екран на бордовия компютър. Уредите за горивото и температурата също са дигитални.
Напълно изменена е централната конзола, като само отворите на вентилацията напомнят за предишната версия на модела. Тук вече има 8-инчов дисплей на системата Интелилинк, благодарение на който бутоните са намалени значително, а тези, които са останали, са много по-удобни от досегашните. Скоростният лост е по-висок и лесно достъпен.

Лебедова песен: тестваме новия Opel Zafira (ВИДЕО)

ЦЕЛТА Е ЯСНА – максимална практичност и комфорт. За целта например вторият ред се състои от три отделни седалки., които се движат независимо една от друга напред и назад. Третият ред, по начало създаден за деца или за заблуда на данъчните, тук предлага достатъчно място дори за възрастни. Макар че не бихме ги нарекли чак комфортни.
Виж, багажникът е доста обемен, при условие, че третият ред седалки е прибран. Тогава там се събират 710 литра, а ако сгънете и втория ред, Zafira се превръща в товарен автомобил с почтги 1900 литра обем.

Лебедова песен: тестваме новия Opel Zafira (ВИДЕО)

ЗА ЗАДВИЖВАНЕТО СЕ ГРИЖАТ два бензинови и два дизелови мотора. Бензините са съответно 1.4, със 120 или 140 конски сили, и 1.6, чиято мощност се простира от 150 до цели 200 коня.
Все пак очакваме по-голям интерес към двулитровия дизел, който според настройките може да развива 130 или 170 коня. Ние тествахме втория, който е за предпочитане заради доста високия въртящ момент от 400 Нютонметра. Този мотор отлично пасва на характера на автомобила - предлага достатъчно еластичност, но в същото време е и доста икономичен. В нашия случай бе съчетан с 6-степенен автомат, който по традиция не е силна страна на Opel. Очакваме новото поколение трансмисии на германците да промени това, но междувременно препоръчваме механична кутия.

Лебедова песен: тестваме новия Opel Zafira (ВИДЕО)

ДРУГАТА ГОЛЯМА ПРОМЯНА е в свързаността. Асистентът Opel OnStar служи за незабавно връзка със спасителните служби в случай на инцидент. При задействане на въздушните възглавници, сензорите на системата автоматично подават сигнал. Освен това OnStar предлага и стандартни асистентски услуги като помощ за намиране на адрес, мониторинг на техническото състояние, дистанционно локализиране на колата, предварително задействане на двигателя и климатичната инсталация, и така нататък. Управлението на повечето от тези функции става чрез специалното мобилно приложение.

Лебедова песен: тестваме новия Opel Zafira (ВИДЕО)

ZAFIRA ЗАПАЗВА И ДРУГОТО достойнство, което го направи пазарен хит в миналото - относително достъпна е като цена. Базовата бензинова версия започва от 38 000 лева. Върховият дизел тръгва от 53 000, което е вече соленко. Но пак е доста под цената на съизмерим паркетен кросоувър. Никак не е зле като за лебедова песен.
 

Тагове: opel zafira
0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    за справка - един познат в Испания си я купи дизел ,сто и кусер коня за 16 500Е нямам представа освен климатика какви са другите екстри
  • #4
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Опела винаги е бил алтернативата, на тия , на които форда им е скъп - от немските коли...и понеже и качеството им отговаряше на цената - други ги купиха ама дали ще ги бъде....досега германци купуваха франсета - VW купи бугати
  • #3
    6 rate up comment 3 rate down comment
    ив ( преди 6 години )
    Първата Зафира беше истински хит,но всички следващи вече бяха на пазара заедно с много подобни ванове и естествено се губеха между тях. Като че ли в Опел трябваше да развият повече идеята на Мерива,без да залитат към уголемяване и оскъпяване,както стана с втората Мерива. Фактът е,че Опел звучи "евтино",без това непременно да е лошо,ако правиш достъпни и достатъчно здрави коли,както ги правеха някога отдавна.
  • #2
    14 rate up comment 3 rate down comment
    любител ( преди 6 години )
    Не е Пежо, неможах и един детайл да намеря (жалко щеше да е по-хубав вана ако имаше намеса на Пежо) Иначе е типичен в стил опел, отвътре не виждам коренни промени, двигателите са същите, няма намеса на хибридни системи или 3-4 турбини, опростен ван за по-малко проблеми в бъдеще.
  • #1
    1 rate up comment 22 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Това сега пежо ли е, какво точно? На мен не ми харесва.