IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

AeroMobil: 160 км/ч на асфалт... и 200 км/ч във въздуха

Словашката летяща кола е окончателно готова за пазара, поръчките започват след седмица

AeroMobil: 160 км/ч на асфалт... и 200 км/ч във въздуха

Да изпревариш всички на пътя е приятно усещане, но със сигурност не толкова приятно, колкото да прелетиш над тях. Поне така смятат от словашката компания AeroMobil, която идната седмица ще представи готовата си за пазара летяща кола в Монте Карло.

AeroMobil: 160 км/ч на асфалт... и 200 км/ч във въздуха

AeroMobil, създадена от инженера Щефан Клайн, се занимава с разработването на летящ автомобил повече от 20 години, но едва през 2013 успя да представи работещ прототип и да започне изпитания. Две години по-късно при тестов полет машината падна, но животът на пилотиралия я Клайн бе спасен от предпазния парашут. По това време като старши консултант бе привлечен Денис Кеймън, създателят на прословутите Segway.

Сега от компанията твърдят, че всички недостатъци са отстранени и автомобилът е готов да бъде доставен на клиенти. Според Клайн това ще е "нова ера в ефикасния и вълнуващ транспорт, която предлага на потребителя уникален избор от методи за придвижване".

Цената на летящия автомобил още не е оповестена, но едва ли ще е под 500 000 евро.

AeroMobil: 160 км/ч на асфалт... и 200 км/ч във въздуха

По предварителни данни първият сериен Aeromobil ще е двуместен, дълъг 6 метра и ще тежи едва 600 кг.

Задвижването е чрез 4-цилиндров самолетен двигател Rotax 912 с мощност 100 конски сили и с комбинирано водно и въздушно охлаждане.

Максималната скорост на Aeromobil във въздуха ще е 200 км/ч, а на земята - 160 км/ч. При полет обхватът с едно зареждане е 700 км, при разход от 15 литра на час. На асфалт машината може да измине 875 км, средният разход е изчислен на 8 литра за 100 км.
 

Тагове: segway auromobil
0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    do 1:Пич, 30 кинта ще ти излезе ако и сложиш газова ;)
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Този разход за самолет е много нисък, така че определено би си заслужавал. София - Варна ще се взима за 2 часа с разходи за гориво около 30 лв. И винетка няма да ти трябва :DВъпроса е как и къде каца, ако може да каца на нормални места и пътища няма да има проблем, но иначе ще иска допълнителни такси за летища.