IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хамилтън с първа победа за сезона

Люис и Фетел се изравниха на върха на класирането

Хамилтън с първа победа за сезона

Трикратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън с Mercedes спечели за шести път в кариерата си Гран при на Китай и записа първа победа за сезон 2017. Британецът беше начело от старта до финала, а заедно с него на подиума в Шанхай се качиха Себастиан Фетел с Ferrari и Макс Верстапен с Red Bull.

Хамилтън с първа победа за сезона

Състезанието започна на изсъхваща от по-ранния дъжд, а пилотите потеглиха с гуми интермедия, но още след няколко тура стана ясно, че може да се кара със сликове. Във Ferrari сбъркаха момента, в който да повикат Фетел за сухи гуми и той се озова зад съотборника си Кими Райконен и Дениъл Рикардо с Red Bull.

След това дойде колата за сигурност, която излезе заради катастрофата на Антонио Джовинаци със Sauber, което позволи на Хамилтън и останалите пилоти пред Себ да сменят гуми без да губят позиции, а оттам нататък Хамилтън можеше да задава темпото, въпреки че имаше съмнения за това дали гумите му ще издържат до финала. Но германецът успя да се справи с тях, като за това му помогна и по-агресивната стратегия на Red Bull, които на два пъти викаха пилотите си в бокса, за да могат постоянно да карат със супер меките сликове.

Верстапен беше отличен за пилот №1 днес, след като холандецът стартира 16-и, спечели няколко позиции още в първата обиколка, а след това продължи да се изкачва в класирането. Макс изпусна второто място, след като беше догонен от Фетел и допусна грешка на спирането за завоя в края на обратната права, колелата му блокираха и Себ с лекота го изпревари.

За радост на феновете, Гран при на Китай поднесе много повече битки на трасето в сравнение с Мелбърн, имаше борба за всяка една позиция, а Рикардо и Фетел дори се удариха странично в битката в челото, но карането и на двамата беше в рамките на правилата.

Фетел и Хамилтън са начели след първите два старта с по една победа и едно второ място, а това беше победа №54 за Люис във Формула 1. Точки взеха още Рикардо, Райконен, другият пилот на Mercedes Валтери Ботас, който се завъртя зад колата на сигурност в началото и изостана, както и Карлос Сайнц с Toro Rosso, Кевин Магнусен с Haas и двамата пилоти на Force India Серхио Перес и Естебан Окон, който стартира последен.

Тагове: mercedes ferrari