IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се случва с двигателя, когато остане без масло? (Видео)

Триенето се увеличава, а опасността от блокиране е съвсем реална

Какво се случва с двигателя, когато остане без масло? (Видео)

Всички знаем колко важно е маслото за двигателите с вътрешно горене, но какво става когато същите останат без него. Възможно ли е двигателят да продължи да работи без в него да има и капка масло? Оказва се, че да. Скоро след това обаче следва пълно саморазрушение, което често е доста зрелищно.

Какво се случва с двигател без масло? (Видео)

Именно това е темата на новото видео от поредицата Engineering Explained, в което Джейсън Фенске използва термо камера и евтин едноцилиндров двигател, работещ с масло, а впоследствие и без.

Във втория случай двигателят работи около 15 минути без да се разпадне в атрактивно кълбо от гъст дим, но пълното разглобяване на машината разкрива значителни повреди.

Заради липсата на подходящо смазване, всички метални компоненти в двигателя се трият един в друг, което причинява сериозно преждевременно износване. Ако сухият двигател е принуден да работи по-дълго време, той обезателно ще блокира, заради температурното разширение, на което са изложени буталата, биелите и лагерите. 
 

0 от 500