IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Затъпява ли се от навигациите?

Мозъкът ни си почива, когато има кой да ни напътства

Затъпява ли се от навигациите?

Повечето от нас имат проблеми с ориентирането в непозната и нова за нас среда. Това важи както, когато ходим пеша, така и когато шофираме. Затова и все по-масовото навлизане на преносимите и вградените навигации в ежедневието на автомобилистите беше посрещнато с облекчение от всички. Край на изнервеното оглеждане на сградите, край на битката с пътната карта и т.н.

Затъпява ли се от навигациите?

Но изследване на лондонския University College показва, че ако разчитаме само на навигационната система, то ние ощетяваме два важни центъра в мозъка ни – първият отговаря за паметта и посоката на движение, а вторият – за взимането на решения. Когато се доверяваме сляпо на навигацията, тези функции на мозъка ни просто не ни трябват.

В изследването са участвали 24 доброволци, които е трябвало да се ориентират в централен Лондон, като половината трябвало да минат по предварително зададен маршрут, а другите – да се ориентират сами и да решават откъде ще мине маршрутът им. Изследването на мозъците на доброволците не е показало допълнителна стимулация или дейност при тези, които са ползвали навигацията, а при другите, които е трябвало да се справят сами, е отчетена пълноценна мозъчна дейност: те са спорили, взимали са решения, търсили да правилното място и т.н.

„Най-общо, казано, когато технологиите се грижат за това да ни казват накъде да вървим, тези части от мозъка, които отговарят за този процес, просто не реагират – обясни в специално изявление професорът по експериментална психология Хуго Спиърс. – Мозъкът ни се изключва и не показва интерес към улиците и обстановката около нас. Което няма как да е добре.”

0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    По тая логика и всички редовно ползващи градския транспорт силно затъпяват. Те дори не изпълняват указанията на навигацията, а само се возят и мозъкът им закърнява :D. Пилотите и те - само излитат и кацат, а през останалото време самолета е на автопилот. Затова забрана на навигациите и най-много по един компас на таблото :D Поредното безумно изследване ;/
  • #3
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не съм съгласен, хубавата кола променя хората. Виждал съм го с толкова много познати, че чак съм се хващал за главата и съм си мислил как още психиатрите не са започнали да изследват този феномен. Дори скоро се стъписах, като видях един много добър мой приятел как шофира. Преди караше Шкода Суперб, чисто нова я взе кара я 7-8 години. Сега си купил БМВ Х6 най-новия модел. Това е най-кроткия и добър човек на земята. Оня ден ме возеше и не спря да псува, да бибитка и да нарежда останалите шофьори. Зверска агресия! Гледах го и не можех да повярвам.
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Тапаг ( преди 6 години )
    Като гледам по нашите пътища се затъпява ако караш кола над 10-15 хил лева. Незнам какво им става на хората, но все едно са животни. Карал съм кола за 40 хил и кола за 5 хил. никога не съм си променял стила на каране в зависимост в коя съм.........
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Същата тъпня .. ( преди 6 години )
    като да се пита: осакатява ли се при ползване на автоматични скорости ...Така мистър Флинстоун ще докаже, че след кракомобила му всичко друга е затъпяващо!