IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Британци определиха най-вредните дизели

В негативната класация водят Renault и Dacia, отличниците са BMW и Toyota

Британци определиха най-вредните дизели

Фактът, че дизеловите двигатели се вместват в нормите за екология, съвсем не означава, че те са безвредни. Това сочи и класацията на британската асоциация на потребителите Which, което проведе свое изследване на автомобили с такива мотори. При някои от тях бяха открити 7 пъти по-високи норми на азотен диоксид (NOx).

Британците определиха най-вредните дизели

Авторите на изследването твърдят, че са го провели не по приетите в Европа стандарти, а в условията на ежедневно използване на автомобилите. При това те са тествали коли с двигатели, отговарящи не само на най-новия стандарт Euro-6, но и на Euro-5. Тоест проверени са и по-стари коли.

Резултатите сочат, че най-вредните дизели се предлагат от Renault и Dacia. При някои от техните мотори със стандарт Euro-6 токсичността е по-висока дори от тези с Euro-5. Тествани са общо 16 модела на двете марки, като при 2 от тях нормите са показали огромна разлика от обявените стойности.

В класацията следват Nissan и Jeep, като при това от тези две марки нивата на вредни емисии са почти 10 пъти по-високи от допустимото. Същото, но с по-ниски стойности, се отнася и за двигателите на Ford, където са проверени 12 модела. При Volvo резултатите са „средни”, твърдят от Which, като отбелязват, че моторите на шведите с Euro-5 се представят по добре от тези с Euro-6.

„Най-чисти” са се оказали двигателите на Toyota, BMW и Mini, се отбелязва в изследването. Добри резултати са показали и дизелите на концерна Volkswagen, но авторите на изследването са категорични, че след „Дизелгейт” моторите на германския производител трябва да бъдат разглеждани доста по-внимателно.

Снимкa: Which

Тагове: nox which
0 от 500
  • #18
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до: Triforce ( преди 6 години )
    В САЩ се намират много изгодни Lexus NX на малко километри до 1-2 г. Аз лично мисля от там да си вкарам. Подготвям нещата и живот и здраве до края на годината смятам да стана горд собственик на един Lexus NX.Двирателя е страхотен 2Ar-FXE редови. Невероятно добър и здрав. В САЩ му слагат турбо Garrett T3 / T04E и му вдигат мощността на 350 к.с. Ако си взамеш спортни бутала и изпускателна система спокойно над 400 к.с. го докарваш. Абе страхотна е колицата.
  • #17
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до: Triforce ( преди 6 години )
    Lexus NX е страхотна машина. Не зная кое точно ти е малко? Багажника ли или нещо друго. Местата и седалките са супер удобни и има доста пространство и за големи хора. 190 съм малко над 100 кг. Не съм малък, а липса на място и пространство не съм усетил нито за миг. Колата е с много прилична динамика и удобна за каране при всякакви условия градско/извънградско.Приятеля ти те лъже обаче за разхода. 4,8 няма начин да е. Около 6/100 е разхода, което е също супер за такава кола. Прекрасен автомобил
  • #16
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Triforce ( преди 6 години )
    И понеже Йори е напълно възможно да е прав, затова трябва да си търсим по-икономични автомобили!Не харесвам Lexus NX, понеже ми е мъничък (иначе е супер като цял), но имах оферта за такъв с всички екстри на добра цена. Взех да се замислям...Вчера гледам един приятел с NX, купен нов. Спрях да го поразпитам. Каран само в града, с 50 лева, минати 500 километра. Това ако е вярно е разход 4,8/100 в града, за кола с предно, която включва електромоторите отзад за 4х4. 4,8...4,8 разход?!?!?!
  • #15
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Aнонимен ( преди 6 години )
    Дошето с кекавия кух vtec hahha,Дошее от ония пасатори дето са 160 к.с и N.meтри у космоса ли си..Затоваа ти мразиш ваг,понеже 1.9 те прави да си приказваш сам.То и ти си като колата си..само звук.Вървеж едвам едвам.Ако пък не си с 1.6 хептен зле работата.
  • #14
    8 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Логично Тойота да е отличниик..нали ползват дизели от отличниците БМВ !!!!
  • #13
    7 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    За сметка на това последните дизели на Фолксваген са от Фиат. Честито!
  • #12
    13 rate up comment 1 rate down comment
    БГ гражданин ( преди 6 години )
    Защо и дума не обелват за Ягуар и Ленд Ровер - явно брекзита си оказва влияние. Нашето гардже си е най-хубаво.
  • #11
    15 rate up comment 3 rate down comment
    До Дошо ( преди 6 години )
    Ти забравяш какво си ни лъгал,явно!
  • #10
    7 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    За сметка на това последните дизели на Фолксваген са от Фиат. Честито!
  • #9
    20 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    горящ 2/100 масло и 100 пъти по вреден