IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Четирилистна детелина: тестваме Alfa Romeo Stelvio (ВИДЕО)

Това е колата, която трябва да възроди най-славната италианска емблема. И като нищо ще го направи

Когато най-прочутият планински проход в Италия и най-славната италианска автомобилна марка се срещнат, можете да очаквате наистина интересни неща.
Името на мястото е Стелвио; колата е може би най-важната Alfa Romeo от поне двайсет години насам.



ОТ ТОЗИ ПЪРВИ В ИСТОРИЯТА на Alfa SUV, който също е наречен Stelvio, зависи цялото бъдеще на тази легендарна компания.
Италия има и други прочути марки, разбира се. Някои са по-печеливши и даже по-престижни. Но никоя друга няма толкова забележителна история. Alfa Romeo, основана през 1910, е самият генезис на италианските автомобили.
По времето, когато тя печели първите си състезания, BMW прави мотопеди, а Porsche е само смътна идея в главата на един служител в инженерния отдел на Daimler.


Четирилистна детелина: тестваме Alfa Romeo Stelvio (ВИДЕО)
Stelvio в прохода Стелвио


ТЪКМО ОТ ALFA ROMEO тръгва кариерата на Енцо Ферари, а също и на Тацио Нуволари, може би най-великия пилот в историята. Самият Хенри Форд бе признал навремето, че когато види Alfa на улицата, сваля шапка.
Затова и с такава болка наблюдавахме как в последните десетилетия великата някога фирма се опитва да ни продава префасонирани модели на Fiat. И затова посрещнахме с такава предпазлива надежда голямото възраждане с Guilia преди две години.

STELVIO Е СЛЕДВАЩАТА - и също така най-важната - стъпка в това възраждане. Това е моделът, който трябва да отвори за Alfa вратите към най-доходния пазар в света - американския. И да позволи на италианците най-после отново да станат сериозен конкурент на голямата германска тройка.
Преди всичко нека кажем, че тази кола няма нищо общо с Fiat. Това си е чистокръвна, стопроцентова Alfa, построена върху същата платформа като Giulia.


Четирилистна детелина: тестваме Alfa Romeo Stelvio (ВИДЕО)


ПРИЛИКАТА МЕЖДУ ДВЕТЕ се вижда с просто око. Разбира се, красотата е нещо субективно. На нас например неща като Brera от миналото десетилетие ни се струват по-елегантни. При Stelvio има една отчетливо агресивна нотка, явно добавена да впечатлява отвъд океана. Неслучайно и главният дизайнер на Alfa, тази икона на италианския стил, вече е американец.
Все пак като цяло колата е привлекателна и не мислим, че отстъпва на вид на някой от конкурентите си.

КОИ СА ТЕЗИ КОНКУРЕНТИ ЛИ? Като размери Stelvio е в същия сегмент като BMW X4 и Mercedes GLC Coupe. Но ако питате създателите й, главният съперник е Porsche Macan.
Честно казано, на първо четене това ни се видя малко самохвално. Но само пет минути зад волана ни стигнаха да се убедим, че претенцията е основателна.
Това не е просто SUV със залепена върху него спортна емблема, както постъпиха много от конкурентите напоследък. Това си е истинска спортна машина, превърната после в SUV. За пръв път в този сегмент срещаме кола, в която масата и височината не развалят удоволствието.


Четирилистна детелина: тестваме Alfa Romeo Stelvio (ВИДЕО)
Зададохме този въпрос преди две години, когато бе премиерата на Guilia. С появата на Stelvio отговорът изглежда все по-утвърдителен


МОЖЕ БИ ЗАЩОТО МАСАТА не е чак толкова сериозна. Блокът на двигателя, окачването, капакът, вратите и калниците са от лек алуминий. Кардановият вал е от карбон. В резултат на кантара Stelvio показва малко над тон и шестстотин - с поне 100 кг под конкурентите.
Това е съчетано с най-бързия и директен волан в този сегмент, и със същия фантастичен осемстепенен автоматик от ZF, който ползват BMW и Jaguar.
Теглото е идеално разпределено между двете оси, а многоточковото окачване според Alfa гарантира най-малкото накланяне изобщо в този клас - нещо, с което след завоите из Алпите сме готови да се съгласим.


Четирилистна детелина: тестваме Alfa Romeo Stelvio (ВИДЕО)
Информационната система се управлява с въртящ се контролер, силно напомнящ този в BMW - разбираемо, защото и двата са производство на Magneti Marelli


STELVIO ДЕБЮТИРА С ДВА двигателя - 2-литров турбобензин с 280 конски сили и 2.2-литров турбодизел с 210 коня.
Това са си собствени двигатели на Alfa, създадени специално за новата платформа. Към тях ще се присъединят също бензин с 200 коня и дизел със 180, както и дългоочакваният V6 на версията Quadrifoglio.
И двата мотора са достатъчно енергични. Но да си вземеш Alfa с дизел ни звучи малко като да отидеш в Лас Вегас заради музеите. Истинската забава е с четирицилиндровия бензинов мотор - с много запаси от мощност и много приятен звук. И с по-малко от 6 секунди за ускорение от 0 до 100 км/ч. Само че забравете за обещаваните 7 на сто разход - за да го постигнете, е нужна въздържаност, която в тази кола никога няма да поискате да проявите.

ПРИ НОРМАЛНИ УСЛОВИЯ Stelvio е със задно предаване, като при нужда 4x4 системата може да прехвърли до 50% от въртящия момент към предните колела. Можете също да си поръчате диференциал с механично заключване, което в съчетание с 20-те сантиметра просвет ще ви даде прилична офроуд машина.
Интериорът е приятен и стилен, макар и доста по-консервативен, отколкото бихме очаквали от Alfa. Във високите нива материалите са отлични - скъпа кожа и истинско дърво. В ниските тук-там се забелязва и по-евтина пластмаса.
Мултимедийната система с почти 9-инчовия дисплей е удобна и интуитивна, а въртящият се контролер силно ни напомня на този в BMW - може би защото и при двете компании системата се произвежда от Magnetti Marelli.


Четирилистна детелина: тестваме Alfa Romeo Stelvio (ВИДЕО)


ВЪЗТОРЖЕНИЯТ НИ ТОН не трябва да ви подвежда. Stelvio си има и някои много типично италиански недомислия. Перата за смяна на предавката са толкова големи и така монтирани, че пречат да стигате до мигачите и чистачките. Задните врати са изумително неудобни. Въпреки най-дългото междуосие в класа мястото на задната седалка никак не е много. Остава и въпросът за обезценката, която при Alfa никога не е била от силните козове пред купувачите. А при стартова цена от 110 000 лева това е сериозен въпрос.

ИЗОБЩО, АКО СЛУШАТЕ ЗДРАВИЯ РАЗУМ, може би все пак трябва да изберете германските предложения.
Но здравият разум ни казва също да ядем киноа вместо пържоли, да пием вода вместо кианти и да се посветим отрано на семейството. Ако слушахме само него, бихме живели спокойно и дълго. И убийствено скучно. За щастие животът ни предлага и други възможности - с неща като лекомислие, като приключение, като флирт. И като Alfa Romeo.


Четирилистна детелина: тестваме Alfa Romeo Stelvio (ВИДЕО)


1995 куб. см работен обем
280 к.с. максимална мощност
400 Нм макс. въртящ момент
5.7 секунди 0-100 км/ч

 

Тагове: alfa romeo stelvio
0 от 500
  • #25
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Влязох за да чуя мнение за Стелвио но попаднах във словесен кокошарник.Жалко.Евтини Алфаджии се драпат със евтини Гоуфаджии. Ами младежи купете нови автомобили от различни марки...покарайте добиите впечатления опит и тогава се дерете.Първо няма вечни автомобили няма и безплатни.Всички тарби които се купуват втори трета ръка са милионерки.Но...някой са подържани от компетентни хора някой са от мърлячи.Имал съм 3 нови и около над 200 автомобила със различни марки.Новото си е на добро.Старото...мъ
  • #24
    1 rate up comment 0 rate down comment
    az ( преди 2 години )
    Карам Alfa 156 Crosswagon q4 от 2018 година. Нямам намерение да я сменям. И всички VW фенове в лево.
  • #23
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Богомил ( преди 4 години )
    Притежавам Стелвио от почти година. Купих я от чисто нова- 280 к.с. бензин. Това е най-добрата кола, която съм карал до момента. Стелвиото има изключително прецизно управление и се държи невероятно на пътя. До момента не съм имал никакви проблеми с нея и се надявам да си стане така. Все пак не са много автомобилите които има 5 години заводска гаранция. Разхода е почти двоен на този в спецификацията и гравитира около 11-12 при скорости от 130-170. Бих я купил отново.
  • #22
    27 rate up comment 0 rate down comment
    до всички по долу ( преди 6 години )
    Само погледнете обявите - коли на 15 години и нито една няма навъртени повече от 180 000 км . Излиза че хората в западна Европа си купуват колите за да ги държат в гаража и после в малката ни страна за 5 години успяваме да навъртим същите км
  • #21
    28 rate up comment 1 rate down comment
    Dido ( преди 6 години )
    Ако и аз си бях купил моята 159 от български джамбазин на цена два пъти по ниска от тази за същата кола в Германия или Ителия, в която е включена и не малка печалба за въпросния джамбазин ... и аз сигурно нямаше да съм доволен!:-) Те щото са смотани коли, затова в Германия ги карат по 300 - 400 000км и тогава идват на тукашните разбирачи!Айде със здраве!:-)
  • #20
    21 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Странно. Аз до момента не съм виждал човек, който да си купи 159-тка и да е доволен.
  • #19
    27 rate up comment 3 rate down comment
    Dido ( преди 6 години )
    Анонимен *** - аз точно Алфа карам и точно 159, ама 2009, и я взех на реални 90 000км. Средно минавам по 30 000км на година. Че теб са те изгорили с нещо 2006г на реални 400 000км, и за 6000лв си искал да имаш кола, не е проблем на марката, а изцяло ТВОЙ!!!
  • #18
    24 rate up comment 3 rate down comment
    Йори ( преди 6 години )
    Сигурно има и хора, които попадат на по-запазени Алфи, но имам двама приятели, които са ултраманиаци на тази тема, смениха по няколко модела, едвам се наоплакваха от проблеми, но си държат на марката. Тяхна си воля. А аз си мисля две неща. Едното е, че Алфите, които идват тук са основно италиански, на по над 300 000 км., а за италианеца "поддръжка" е *** дума. А второто е, че инженерите им изтискват целия ресурс на двигателите им за повече мощност и това предопределя по-краткия им живот.
  • #17
    32 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    В смисъл ти я запали някой или какво? Аз до момента не съм виждал човек, който да си купи 159-тка и да не е доволен.Разбира се има и нов внос за 4к 159-тки ама те са едва ли не сглобявани от морги. Аз лично карам 159-тка и дори и по окачванеето още не съм сменил нищо за 2 години каране в България ( а това се очаква, тъй като уж били по-слаби окачванията им)Вземеш ли си читава алфа или нова и си я поддържаш нормално със смяна на маслото на 15-20к няма да имаш проблем с нищо. Това е истината.
  • #16
    22 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    *** си ти.Достатъчно ми е, че изгорях с една 159. За какво да си говорим повече! Като си купиш алфа, тогава ми ги хвали.