IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кой ще победи на лед? Seat Leon Cupra срещу впряг кучета (ВИДЕО)

Налудничавото "състезание" промотира най-мощния сериен модел на испанците

Кой ще победи на лед? Seat Leon Cupra срещу впряг кучета (ВИДЕО)

От Seat решиха да демонстрират възможностите на своята система за двойно задвижване, изправяйки своя чисто нов модел Leon Cupra ST Wagon срещу шейна, теглена от шест хъскита. Зад волана на колата седи рали пилотът Жорди Жене, а кучетата са от породата аляско и сибирско хъски. Действието се развива върху замръзналата повърхност на езеро в Лапландия. Първоначално, такова състезание изглежда доста нечестно, но в случая надпреварата е организирана само за удоволствие и маркетингови нужди, разбира се.

Кой ще победи на лед: SEAT или глутница хъскита с шейна (ВИДЕО)

Освен че са изключително красиви, хъскитата са известни с умението си да дърпат товар със собствената си тежест – около 30 кг – и могат да изминат до 130 км на ден. Освен това, породата е сред 20-те най-бързи кучешки породи в света и представителите й могат да развият скорост до 40 км/ч.

Кой ще победи на лед: SEAT или глутница хъскита с шейна (ВИДЕО)

Както се вижда и от видеото по-долу, състезанието се е разиграло върху замръзналото езеро Пику-Ниси, което е едно от над 188 000 езера във Финландия. По това време от годината, дебелината на леда там е около един метър, което е било повече от достатъчно, за да издържи тежестта на автомобила. И докато колата разчита на мощни 4-бутални спирачни апарати Brembo, за да спира ефективно, теглената от кучета шейна разполага с нищо повече от остър метален прът, който се забива в леда, за да подскаже на кучетата да спрат да дърпат.

Кой ще победи на лед: SEAT или глутница хъскита с шейна (ВИДЕО)

В родната си Испания Leon Cupra ST DSG 4Drive е най-скъпият вариант на Leon, имайки предвид, че това е единствената Cupra на пазара със задвижване на четирите колела. Испанският VW Golf R, както неизбежно този модел може да бъде наречен, се задвижва от познатия ни 2.0-литров турбо двигател с 300 к.с. и 380 Нм максимален въртящ момент. Цялата мощност отива към четирите колела посредством 6-степенна автоматична трансмисия с два съединителя.

Ускорението от 0 до 100 км/ч се случва за едва 4.9 секунди, а максималната скорост е стандартно ограничена на 250 км/ч. Въпреки че е доста бърз и има солидно сцепление на лед, автомобилът е запазил всички добродетели на стандартното комби – огромен багажник, в който могат да влязат всички 6 хъскита, както и шейната им. Нужно е само да бутнете задните облегалки. 



Снимки: SEAT

Тагове: 4x4 seat leon cupra
0 от 500
  • #1
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Бай Оня ( преди 7 години )
    Красота.. За мен винаги по красивия,спортен и агресивно изглеждащ автомобил от брата Голф.Притежател сьм на сьщия но във версия ФР 2.0тди 184 не лошо автомобилче..