IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дизелгейт плъзна и към Mercedes

Прокуратурата в Щутгарт започна разследване за "възможна измама и лъжлива реклама"

Дизелгейт плъзна и към Mercedes

Германската прокуратура е започнала разследване срещу отделни служители на гиганта Daimler по подозрения в манипулиране на тестове за дизелови емисии, гръмна Bloomberg снощи. Говорител на прокуратурата в Щутгарт потвърди, че има проверки за "възможна измама и лъжлива реклама", но отказа да даде подробности.

Дизелгейт плъзна и към Mercedes

Daimler, производител на марките Mercedes-Benz и Smart, също отказа по-пространен коментар извън дежурното "сътрудничим изцяло на властите". Компанията напомни, че германското министерство на транспорта и агенцията за контрол на автомобилите са извършили контролни тестове за емисии върху гамата й и не са открили нарушения.

Според уважавания в. Die Zeit обаче някои модели на Daimler са били манипулирани, за да издържат тестовете. По информация на вестника служител на компанията вече е дал показания по този въпрос.

Най-вероятно и този случай, както и разследването срещу Renault във Франция, се отнася до технологията, която позволява на автомобила да изключи пречистващите системи, когато температурите са неблагоприятни и използването на системите може да повреди двигателя. Въпросът е дали производителите не са използвали тази вратичка, за да мамят емисионните тестове, отбелязва AN-Europe.

Дизелгейт плъзна и към Mercedes
Mercedes представя своите Bluetec двигатели като най-напредничавите дизели на пазара

През април миналата година Mercedes-Benz доброволно се съгласи да изтегли за сервизна акция някои модели в Европа (общо 630 000 автомобила), именно за да коригира настройките на този температурен превключвател.

В САЩ Mercedes също бе привлечена под отговорност, че заблуждавала клиентите да си купуват чисти дизели чрез измамни стойности за емисиите им. Компанията обаче бе оправдана.
 

Тагове: daimler mercedes
0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Бай Онзи ( преди 7 години )
    Явно затова в Щатите Мерцедес ще предлагат само бензинови модели отдогодина.
  • #7
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Сложи забрана за движение на авт. с дизелов двигател непокриващи нормите евро 4 и няма да дойдат старите *** в наща държавичка.
  • #6
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    за нас българите е по добре да ги забранят - иначе всички стари пушещи таралясници ще дойдат тук и ще и тровят
  • #5
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    дизела може да стане чист само като се забрани. да спират печките и това е.
  • #4
    14 rate up comment 0 rate down comment
    olo ( преди 7 години )
    Изобщо разследват ли Bosch, Delphi, Continental и др. за разработените от тях модули за управление на дизелови двг позволяващи пренебрегване на системите за вредни емисии.
  • #3
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Пламен ( преди 7 години )
    Е то е ясно, че всички марки мамят. Най-лесния начин да бъде "чист" дизела е да мине на горивото за което е замислен - ОЛИО. Айде да не е използвано и да ти мирише на цаца и пържени картофки - биоетанол - пак нищо няма да им стане на двигателите. Или както започна в корбната индустрия LNG. Хайде разбирачите да почват да ме плюят, но предварително да се разровят какво пише в гугъл. Момчета със здраве и да продължаваме да си караме нафтичките
  • #2
    16 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    А добър ден. Аз откога ви разправям, че първо мерцедес хванаха, че използва много широко правиилото за "защита на двигателя". Същото нещо заради което разследват и рено и фиат. Ама като Гюнтер така си е написал закона в европата, за да му се купуват талигите, защо сега се сърди, че и други са ползвали "неговата" вратичка?Нито едно от тези разследвания няма да доведе до нещо подобно на дизелгейт, просто защото закона в ЕС го позволява. ОТвъд океана не се изключват очистващите системи така.
  • #1
    18 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Е то това е ясно. Бош са направили такъв софтуер, няма как да са го предложили само на ВАГ. Всичките им клиенти трябва да бъдат проверени.