IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И лондонските таксита стават електрички

Ще ги произвежда китайският собственик на Volvo с технологии от шведите

И лондонските таксита стават електрички

Първият британски завод, посветен на производството на електрически автомобили, бе отворен днес в Ковънтри. Той е дело на Geely, които имат намерение да революционализират лондонското такси и да го превърнат в „глобален лидер“. Съоръжението струва 300 млн. лири и в него ще се сглобява нова гама от „зелени“ таксита от London Taxi Company (LTC). В завода ще бъдат разкрити 1000 висококвалифицирани работни места, а автомобилите ще бъдат изнасяни по целия свят.

Новото лондонско такси стартира производство

LTC е собственост на китайския автомобилен гигант Geely – компанията, която контролира и Volvo. В завода ще се произвежда първия специализиран масов таксиметров автомобил с електрическо задвижване, а предполагаемите обеми се очаква да надхвърлят 20 000 автомобила годишно. Лондон ще бъде първият град, в който колите ще започнат да обслужват клиенти, което се очаква да се случи през зимата на тази година. Останалата част от света ще получи машините в началото на 2018.

От компанията уточняват, че новият модел ще бъде „силно конкурентен“и ще има много по-ниски производствени разходи от предишните дизелови модели, повечето от които продължават да работят по улиците на Лондон и околностите.

Новото лондонско такси стартира производство

Новото такси ще използва електрическа задвижваща система на Volvo, която е подобна на използваната във Volvo XC90 T8 Twin Engine. Автомобилът ще бъде конструиран около гъвкава архитектура, създадена специално за автомобили с електрически двигател. Когато новото поколение лондонски таксита бъде пуснато в експлоатация, същата платформа ще даде началото и на много други модели.

Карл-Питър Форстър, шеф на London Taxi Company, коментира: „Отварянето на нашия нов завод е особено значимо по няколко причини. Това е първият чисто нов автомобилен завод, построен във Великобритания за последното повече от десетилетие. Това е първият английски завод, в който ще се произвеждат само електрически автомобили, както и първата голяма китайска инвестиция в английското автомобилостроене. С тази стъпка даваме ясно да се разбере, че сме решени да се превърнем в нов, глобален автомобилен лидер в сегмента на градските автомобили с търговска насоченост.“

Новото лондонско такси стартира производство

Новото лондонско такси отговаря на новото строго законодателство, според което всички нови таксиметрови автомобили трябва да могат да се движат само на ток, максималният им пробег трябва да е минимум 50 км, а през останалото време да изпускат не повече от 50 г/км въглеродни емисии. Според правилата, двигателите с вътрешно горене, ако има такива, трябва да бъдат бензинови, а не дизелови. Всеки таксиметров шофьор ще получи субсидия в размер на 7500 паунда, за да се стимулира по-бързото преминаване към новите коли, които отговарят на новите изисквания.

Новото лондонско такси стартира производство

За да е сигурно, че таксиметровите шофьори ще искат да сменят автомобила си с нов – новото такси е преминало през обстойни тестове с близо половин милион навъртени мили във всякакви метеорологични условия, сред които сурова зима. От компанията обещават, че автомобилите отговарят на най-високите нива на качество, издръжливост и практичност, които са и сред основните изисквания за всеки таксиметров автомобил. 

Снимки: LTC

Тагове: volvo geely ltc
0 от 500
  • #1
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Как ще ги стигнем... ( преди 7 години )
    Как ще ги стигнем... как?Тук бакшишите карат с трансформаторно масло (тези дето бръмчат с дизели) щото го купуват тънкана... Цапало било, пушело било... голям прас, нали е тънкана.Колкото и да са неподходящи тези нови таксита, поне е видно, че хората опитват да направят нещо... ние не...