IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda вкарва роторния мотор в хибридна система

Японците подготвят и изцяло електрически модел

Mazda вкарва роторния мотор в хибридна система

Компанията Mazda работи активно по разширяване гамата си от „зелени” модели, като най-късно до 2 години ще предложи на клиентите си изцяло електрически модел. Това твърди изданието Auto Express, според което електромобилът на японците ще бъде в стила на концепта RX-Vision и на новия кросоувър CX-5.

Mazda вкарва роторния мотор в хибридна система

Шефът на отдела за изследвания и нови разработки на европейското подразделение на Mazda – Мацухиро Танака, потвърди намеренията за пускането на изцяло електрически модел, като уточни, че това ще бъде компактна машина. Основната причина е, че големият електромобил се нуждае от големи батерии, а в Mazda се опитват да избягат именно това.

Японците смятат да използват каросерия и шаси от олекотените материали, което ще им позволи да компенсират излишното тегло на акумулаторите. Така компактният електромобил на Mazda най-вероятно ще се превърне в конкурент на Renault ZOE.

Компанията вече предлага в Япония хибридна версия на Mazda3. Тя е известна като Axela и използва вариаторната трансмисия на Toyota Prius. През 2021 г. Mazda ще пусне на пазара цяло семейство хибриди, които могат да се зареждат от електропреносната мрежа. За пълненето на батериите ще бъде използван ротороен мотор – нещо, с което японците експериментираха преди време.

Снимка: Mazda
 

0 от 500