IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Почина създателят на Lada Niva

Пьотр Прусов си отиде точно преди 40-годишния юбилей на автомобила

Почина създателят на Lada Niva

В Толиати на 76-годишната възраст почина Пьтр Прусов - човекът, който създаде легендарния автомобил ВАЗ-2121, известен още като Lada Niva. За смъртта на конструктора съобщиха от компанията АвтоВАЗ.

Почина създателят на Lada Niva

Именно Прусов е човекът, който създава първия в света всъдеход със самоносеща конструкция. Според мнозина, именно това е и първият SUV-модел в света. За съвсем кратък период от време Lada 4x4, както също е позната тази машина, придобива огромна популярност не само в бившия СССР, но и в редица други държави .

По ирония на съдбата конструкторът така и не успя да доживее до 40-ия рожден ден на автомобила, който е на 5 април. Прусов започва работа във ВАЗ още през 1970 г., а две години по-късно е назначен за главен конструктор на проекта "ВАЗ-2121 Нива". От 1998 до 2003 г. той е главен инженер на цялата компания, като участва в разработката на модели като "Ока", ВАЗ-2110, ВАЗ-2123 и семейството Lada Kalina.

Почина създателят на Lada Niva

През 2007-2014 г. Прусов е водещ инженер на отдела за хомологация и проектиране на новите модели на компанията, а през февруари тази година става вицепрезидент на АвтоВАЗ, като отговаря за персонала и социалната политика.

Снимки: АвтоВАЗ

Тагове: lada niva lada 4x4
0 от 500
  • #8
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ще ги купуват много ясно, нали са им две заплати.Като се счупи нещо плащат колкото за една бира.Да не салуди да купуват скъпи двипове та да ги трошат?СъвеЦките keнeфи стават само за трошене.И много ми е интересно кой и защо опитва да нарече това отмъщение легенда ?
  • #7
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Уникален кош!
  • #6
    2 rate up comment 3 rate down comment
    бб ( преди 7 години )
    Веднъж ме возиха по южния скат на Витоша при пороен дъжд, каъвто не бях виждал с Лада Нива. Стигнахме живи здрави. През цялото време бяхме на ръба на обръщане и търкаляне в калния водопад. Убеден съм, че в такова другото МПС, което ще издрапа е само танк.
  • #5
    7 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    *** някоя нова дума ли е?Никой, нощо не е ос.ирал! Ако беше така, както казваш, Нивата нямаше да е толкова популярен модел. Или може би искаш да кажеш, че германците, австрийците и швейцарците в Алпийските селища са глупави, че толкова масово ги купуват и ги ползват за трудни терени.Януари месец бях на ски в Инсбрук. Видях повече Ниви за 2 седмици отколкото мога да видя в София и околността за 1 месец.А ако се интересуваш от офроуд няма да говориш подобни глупости за Нива.
  • #4
    18 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Уникален конструктор , изпреварил времето си . Жалко че *** о.сраха творението му с абсурдното качество на творението му
  • #3
    26 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Мир на праха му и светла му памет!Явно е бил добър конструктор и ще остане завинаги в сърцата на тези, които са се докоснали до творението му и са се запознали за какво става на въпрос. Уникален автомобил просто е Нивата. Минава от там, където много други офроудъри и джипки не могат. Да не говорим, че е супер евтин с елементарна поддръжка и никога няма да те остави на пътя. Дето се казва с чук, клещи и тел му правиш основен ремонт на пътя. Единствено диференциала е по-шумен но не е болка.
  • #2
    37 rate up comment 1 rate down comment
    А.В.Торът ( преди 7 години )
    Светла му памет на човека, оставил е нещо значимо след себе си. Със сигурност Нивата е свършила и ще върши много работа на цели три континента, така че безсмъртието му е осигурено.
  • #1
    42 rate up comment 2 rate down comment
    26 ( преди 7 години )
    Нека почива в мир. Велик конструктор създал знаменит автомобил. Не е истина през какви местности съм минавал и какви извращения съм правил с творението му и никога не ме предаде.