Вход   Регистрация

Производители се скараха за безпилотните автомобили

Производители се скараха за безпилотните автомобили

Големият спор е кога подобни машини да излязат в серийно производство

Сериозен спор между автопроизводители и доставчици на компоненти относно сроковете за излизане на пазара на изцяло безпилотни автомобили се разрази по време на преведената в края на миналата седмица в Берлин конференция Bosch Connected World, предава агеция Reuters.

Производители се скараха за безпилотните автомобили

Големите компании все още не могат да постигнат съгласие по въпроса, тъй като техните проекти се намират на различен етап на развитие. Това носи и сериозни проблеми, тъй като новаците в бранша са склонни да поемат рискове, само и само за да изпреварят утвърдените фирми.

Според Хуан Жен Сюн, шеф на компанията за производство на чипове Nvidia, автомобилните производители могат да ускорят разработката на безпилотни технологии и още в края на тази година да предложат автомобили от трето ниво на автономност (от ощо пет). Той е на мнение, че през 2018 г. могат да се появят машиини от четвърто ниво, а през 2025 г. и от пето, които да бъдат изцяло самоуправляеми.

Генералният директор на Bosch - Фолкмар Денер, чиято компания е най-големият доставчик на нехнологии за автомобилния отрасъл, смята, че трябва да минат поне 6 години от разработката на безпилотни автомобили до тяхното излизане на улиците. Според него, преди това да стане трябва да се реши въпросът с юридическата отговорност при катастрофи, в които ще участват автономните превозни средства.

На свой ред шефът на Tesla Motor - Илон Мъск, е категоричен, че компанията му ще премине към четвърто и пето ниво на автономност ведната, след като властите в САЩ разрешат подобно нещо. На подобно мнение са и представителите на голямата германска тройка – BMW, Mercedes-Benz и Audi, които в Берлин потвърдиха позициите си.

През 2020-2021 г. четвърто ниво на автономност обещават Volvo, Audi и Ford. Безпилотни таксита (макар и с водач зад волана) вече активно тестват компаниите Uber, Waymo (собственост на Google) и китайският интернет-гигант Baidu, който обеща, че ще започне масово производство на автономни автомобили съвсем скоро.

Според независимия анализатор в областа на технологиите Ричард Уиндзор обаче нито един производител няма да може да пусне автономни превозни средства на пътищата преди 2020 г. Причината е, че чиновниците няма да бъдат готови да издадат разрешение за подобно нещо. Уиндзор е на мнение, че подобно нещо е полезно за компаниите, тъй като те ще имат време да усъвършенстват своите автомобили.

Снимка: Ford

Реклама  


Купи кола

 • Vw Touran 2.0/МЕТАН/7 места/

  9599 лв.

  дата на произв. - юни , 2006 г., пробег - 175000, С.к - Ръчна

 • Volvo V70 2.0 BiFuel

  12500 EUR

  дата на произв. - юни , 2012 г., пробег - 82400, С.к - Автоматична, цвят - Черен

 • Audi A4 1.9TDI-131к.с-2002год

  4000 лв.

  дата на произв. - ноември , 2002 г., пробег - 240000, С.к - Ръчна, цвят - Черен

 • Opel Astra 1.7 CDTI 1+1

  4950 лв.

  дата на произв. - май , 2010 г., пробег - 160300, С.к - Ръчна, цвят - Бял

 • Volvo V50 2.4i Avtomatik Summum

  8999 лв.

  дата на произв. - април , 2005 г., пробег - 156000, С.к - Автоматична, цвят - Тъмно сив

 • Ford Focus 2.0TDCI

  8500 лв.

  дата на произв. - януари , 2009 г., пробег - 172000, С.к - Ръчна, цвят - Черен

Виж всички обяви

Коментари ( 4 )

Напиши коментар Влез

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

Егати тъпотията , как ще се съзтезаваш с другия водач...трябва да има режим автономна агресия 1,2,3..
Отговори
 
+4
 

Положителни: 4  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

Удоволствието от шофирането, мой човек, остана в 80-те и началото на 90-те години, когато докато минеш Хемус срещаше 5 коли на кръст. В момента, както в БГ, така и в ЕС, шофирането е напрегнато и неприятно. Така че автономните автомобили са добра идея, когато човек иска просто да се придвижи. Ако иска да кара - отива на пистата.
Отговори
 
+3
 

Положителни: 7  Отрицателни: 4

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

Ето това е единственото разумно изказване:
"Фолкмар Денер ... смята, че трябва да минат поне 6 години от разработката на безпилотни автомобили до тяхното излизане на улиците."
Отговори
 
+1
 

Положителни: 3  Отрицателни: 2

от: Стъно ( преди 2 месеца )

А аз искам да попитам - защо ни е всичко това и къде ще отиде удоволствието от шофирането???
Отговори
 
+12
 

Положителни: 14  Отрицателни: 2


Избери кола


Изгодни оферти
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising