IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо това старо Porsche 911 е толкова скъпо?

Специалната трансимисия Sportomatic е нещо уникално за времето си

Защо това старо Porsche 911 е толкова скъпо?

Моделът Porsche 911 продължава да поскъпва непрекъснато, но дори и той си има предел. Ако клиентът си поръча всички предлагани опции, то цената на спортното купе може да превиши 200 000 долара. В същото време този произведен през 1968 г. автомобил се продава за 268 000 долара – сума, за която може да се купят новото 911 Turbo S Cabriolet + базово Carrera.

Защо това старо Porsche 911 е толкова скъпо?

Защо е така, след като 911 не е толкова рядък автомобил? Отгоровът се крие в една дума: Sportomatic. За тези, които никога не са я чували, поясняваме – така Porsche са нарекли първата си автоматизирана трансмисия. Тя се появява много преди познатите PDK и Tiptronic.

Трансимисията повече прилича на секвенциална, отколкото на изцяло автоматична. Всъщност Sportomatic си е механична кутия с хидротрансформатор и еднодисков вакумен сух съединителя. Педал за него няма, а водачът просто сменя четири предавки. По-късно техният брой е намален на три.

Кутията има позиция „Park”, но пък не разполага с изцяло автоматичен режим и именно това я прави нестандартна. Всъщност Sportomatic не е чак толкова необичайно нещо, но пък е доста скъп за времето. През 1968 г. базовата версия на Porsche 911 струва 6300 долара, а за тази трансмисия се доплащат 2380 долара.

От общо произведени около 12 000 бройки от тази версия на модела, не повече от 1000 са оборудвани с тази скоростна кутия. На по-късен етап по-голямата част от тези автомобили са преоборудвани, като им е поставена стандартна механична трансимсия. Затова и в момента откриването на 911 с работещ Sportomatic е доста трудна задача.

Този автомобил е продаден на клиент в Лос Анжелис през 1968 г., като е в същия сребрист цвят с черен салон, климатик и радиоприемник Blaupunkt. След това колата сменя няколко собственици, а за 50 години навърта 37 000 км. През миналия уикенд тя бе купена от неизвестен клиент по време на търг във Флорида срещу вече споменатите 286 000 долара, но се очаква цената и да продължи да расте.

Снимки: RM Sotheby’s

Тагове: porsche 911 sportomatic
0 от 500