IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Създателят на GT-R и Qashqai напусна Nissan

Главният дизайнер Широ Накамура отстъпва мястото си на Алфонсо Албаиса от Infiniti

Създателят на GT-R и Qashqai напусна Nissan

Широ Накамура, старши вицепрезидент на Nissan и едно от най-влиятелните имена в света на автомобилния дизайн, се оттегля в пенсия, съобщава AN Europe. Създателят на емблематични модели като GT-R и Qashqai ще освободи поста си след 17 години работа за втория по големина японски производител.

Създателят на GT-R и Qashqai се пенсионира

Мястото на Накамура като шеф по дизайна ще бъде заето от 52-годишния Алфонсо Албаиса, който досега се занимаваше с дъщерната марка Infiniti. Там пък занапред ще твори Карим Хабиб, доскорошният главен дизайнер на BMW.

66-годишният Накамура напуска от 31 март. "Летвата за мен е вдигната много високо", призна по този повод заместникът Албаиса.
Японецът започна кариерата си като дизайнер на камиони за Isuzu през 70-те. През 1999 той премина в Nissan и след първия си проект там - кросоувъра Murano - хвана окото на новия шеф Карлос Гон.

Вижте интервюто, което Широ Накамура даде за "КОЛЕЛА" на последния автсалон в Париж:


Накамура винаги е казвал, че главната му цел като дизайнер е да улови "шока от новото". В Nissan той успя да създаде изключително широка гама от успешни модели - от прибрания, атрактивен за европейците Qashqai до налудничавия Juke, и от практичния градски Qube до спортни икони като GT-R и 370Z.

Почитател на италианския дизайн от 60-те, Накамура е също запален джазмен и свири на контрабас в един доста популярен по токийските клубове джаз квартет.

Създателят на GT-R и Qashqai напусна Nissan
Широ Накамура с Джей Лено
 

Тагове: nissan gt-r infiniti nissan
0 от 500