IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се случва, когато премиум-марка направи пикап?

Елитните товарни машини стават все по-популярни

Какво се случва, когато премиум-марка направи пикап?

Пикапът е специфичен клас автомобили, който обикновено означава достъпна цена и сериозни товарни възможности. Само че индустрията се променя непрекъснато и на пазара все появяват все повече луксозни и скъпи товарни машини. Дори модели като GMC Sierra Denali, Ram Laramie Longhorn или Toyota Tundra Platinum при най-ниската си модификация – 1500, струват над 50 000 долара.

Какво се случва кога премиум-марка направи пикап?

Лукозните брандове също не са изключениe от пазара на пикапи. В историята е пълно с примери, при които се предлагат машини с мощни мотори и разкошни салони. При това те също разполагат с впечатляващи работни способности. Ето няколко такива случая.

Cadillac Escalade EXT

Какво се случва кога премиум-марка направи пикап?

Cadillac предлагаше флагмана си Escalade в най-различни варианти, като сега на пазара е четвъртото поколение на модела. Стандартната версия е с размерите на Chevrolet Tahoe, а удължената с тези на Chevrolet Suburban. Втората и третата генерация на модела излизат в модификация EXT.

Базирайки се на Chevrolet Avalanche, пикапът Escalade EXT предлагаше къса товарна площадка. Двата модела - Avalanche и Escalade EXT, изкараха на пазара 10 години, но в крайна сметка през 2013 г. бяха спрени от производство.

Lincoln Blackwood и Mark LT


Какво се случва кога премиум-марка направи пикап?

Lincoln винаги е обичал да бъде пионер. Компанията изпревари конкуренцията и пусна Navigator – един от първите премиум-всъдеходи на пазара, а лед него се появи и Blackwood, който проправи пътя на луксозните пикапи. Blackwood се появи през 2001 г. и се базира на Ford F-150 Crew Cab. Той също беше с къса товарна платформа.

Какво се случва кога премиум-марка направи пикап?

Приемникът му – Mark LT, излезе през 2006 г., като получи система за задвижване на четирите коела. Американските продажби паднаха и доведоха до замразяване на проекта, но въпреки това компанията продължи да продава този модел на пазара в Мексико. Там обаче се предлага версия с дълга платформа.

Lamborghini LM002


Какво се случва кога премиум-марка направи пикап?

Далеч преди излизането на Escalade и Blackwood на пазара се появи уникален пикап под името Lamborghini LM002. Той напомня на Hummer, а под капака му е поставен 5,2-литров V12 от модела Countach. Правени са опити и за използването на 7,2-литров V12 двигател, взаимстван от морскоко подразделение на Lamborghini.

Неофициално пикапът е известен като Rambo Lambo. Всъщност LM002 отдава заслуженото на корените на Lamborghini, която започва дейността си като производител на трактори. От 1986 до 1993 г. от този модел са произведени 328 бройки.

Range Rover Startech

Какво се случва кога премиум-марка направи пикап?

През годините Land Rover направи много пикапи Defender, но въпреки опитите на различните тунинг-ателието те си оставаха типичните работни машини. На свой ред Range Rover винаги се е предлагал като стандартен всъдеход, докато не попадна в ръцете на експертите от фирмата Brabus. Те предложиха интересен пикап чрез своята линия модели Startech.

В Brabus съхраниха габаритите на модела, но отрязаха покрива над задните седалки, а багажникът остана открит. Моделът излезе в ограничена серия, като всички бройки от нея бързо бяха изкупени. Най-вече от богаташи от Близкия Изток.

Mercedes X-Class

Какво се случва кога премиум-марка направи пикап?

Опитвайки се да запълни мястото между G-Class и Unimog, компанията Mercedes предложи екстремния пикап G63 AMG 6x6. Сега обаче германският производител иска да се наложи и на пазара на масовите товарни автомобили със своя X-Class. Той е направен на базата на Nissan Navara и е замислен като конкурент на  Volkswagen Amarok.

От Mercedes обещават, че X-Class ще се отличава значително от своя донор. Производството на серийната версия ще започне до края на годината, а на пазара пикапът ще излезе през първото тримесечие на 2017 г.

Снимки: Производителите
 

0 от 500