IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Калифорния разрешава автомобили без хора по пътищата

Революционните промени в закона може да влязат в сила още тази есен

Калифорния разрешава автомобили без хора по пътищата

В тестовете на самоуправляващи се автомобили няма нищо ново - провеждат се от години не само в САЩ, но и в страни като Германия, Швеция и Холандия. Но онова, което щатът Калифорния смята да разреши от тази есен, ще е принципно нова стъпка, защото за пръв път тези изпитания ще се провеждат без присъствие на човек в автомобила.

Калифорния разрешава автомобили без хора по пътищата

В момента навсякъде по света законодателството изисква зад волана да има човек, който да може да поеме контрола от автопилота при нужда. Калифорнийският Департамент по моторните превозни средства обаче обяви, че подготвя промени, които не само ще позволят в колата да няма хора, но и ще премахнат задължителните в момента волан и педали.

В следващите месец и половина проектозаконът ще бъде отворен за обществени обсъждания и ако всичко върви по план, още преди края на годината напълно автономните автомобили ще могат да постъпят в свободна продажба, казва щатският секретар по транспорта Брайън Кели.

Все пак остава законовото изискване самоуправляемите коли да се наблюдават дистанционно от команден център.

Калифорния разрешава автомобили без хора по пътищата
От средство да припечелите допълнително от колата си, компании като Uber ще се превърнат в окончателните унищожители на шофьорската професия

В момента 27 компании имат разрешителни за изпитания на автономни автомобили в Калифорния - сред тях са BMW, Volvo, Delphi, Google, Tesla и китайската Baidu.

 

Тагове: volvo google uber delphi
0 от 500