IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Последният единак: тест на Mercedes SL 500

В днешния свят на споделени платформи и технологии това е една от последните наистина уникални коли

В наши дни абсолютно всяка кола е уникална и единствена. Поне ако слушате рекламните отдели на компаниите. Но ако ги пратите по дяволите и просто погледнете под ламарините, ще откриете едни и същи платформи, споделяни в целия спектър от разумното Аudi А4 до възмутително скъпото Bentley Bentayga.
  
   

   
   
ТОВА УЛЕСНЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО и увеличава печалбите, разбира се. Но и прави съвременните автомобили някак монотонни. Останали са ни само шепа изключения - като например Mercedes-Benz SL 500.
Още от 50-те години този модел заема особено място в сърцата на създателите си. Тогава един нюйоркски търговец подшушна на Mercedes, че богатите американци биха си купували състезателните им коли, ако им сложат кожен салон и пепелник.
Това роди легенди като прочутия 300 SL Gullwing, и до голяма степен създаде днешната репутация на компанията от Щутгарт.
  
   
Последният единак: тест на Mercedes SL 500 (ВИДЕО)
  
  
ЗАТОВА В MERCEDES СТАРАТЕЛНО ПАЗЯТ SL от алчните пипала на счетоводителите. И макар колата да продава едва няколко хиляди бройки годишно, те продължават да я правят с внимание и усилие. В известен смисъл това е една от последните наистина уникални коли в света.
Това важи и за актуалния фейслифт на шестото й поколение. Вместо да стъпи на нечия чужда платформа, SL си има свое собствено шаси, почти изцяло от алуминий. То се усеща още на кантара - тестовата ни версия, с твърд сгъваем покрив и 8-цилиндров мотор, тежи под тон и осемстотин. Не е точно балерина, разбира се, но е с двеста килограма под съизмеримото BMW М6 кабриолет.
  
   
Последният единак: тест на Mercedes SL 500 (ВИДЕО)
  
  
SL СЕ ПРЕДЛАГА С ЧЕТИРИ различни мотора - до един бензинови, то се знае. Изборът се простира от здравия разум, в лицето на шестцилиндровия SL 400 с неговите 367 коня, до опасната, буйстваща лудост на 65 AMG, въоръжен с 12 цилиндъра и 630 конски сили.
Ние тестваме златната среда - SL 500. Тук цилиндрите са осем, а конете - 455. Двете турбини гарантират максимален въртящ момент от 700 нютонметра - който едва-едва ще ви стигне, ако искате да спрете въртенето на планетата, но за всякакви други цели е предостатъчен.
Ускорението от 0 до 100 км/ч изисква само 4,3 секунди  - точно колкото при Lamborghini Gallardo Spyder. Накратко, не виждаме никаква разумна причина защо биха ви потрябвали двете по-мощни AMG версии.
   
  
Последният единак: тест на Mercedes SL 500 (ВИДЕО)
   
  
ПЪРВО, ЗАРАДИ ЦЕНАТА. Като всяко нещо, замислено за богати американци, SL никога не е бил евтин. SL 500 например започва от 242 000 лева, което при средната работна заплата в България са 21 години и 2 месеца труд. Но той е направо изгоден на фона на 65 AMG, който тръгва от 474 000 лева.
Даже и да се абстрахирате някак от тези умопомрачителни суми, най-мощните версии пак нямат смисъл. Просто защото SL, макар да се доближава до суперколите като способности, не е типична спортна кола. И точно в това му е чарът.
  
  
Последният единак: тест на Mercedes SL 500 (ВИДЕО)
   
  
ЕСТЕСТВЕНО, НЯМА НИКАКВА ПРЕЧКА да го карате, сякаш гащите ви горят. Новият деветстепенен автоматик е удивително бърз в спортен режим. Турбото ви дава светкавично ускорение. Воланът се усеща тежък, но е изненадващо прецизен за нещо толкова голямо. В завоите колата стои сигурно, макар че, ако сте по-резки с газта, усещането е като да подръпвате за опашката доста едричък лъв.
SL е доста по-буен от повечето си конкуренти - и съответно може да е безкрайно забавен. А фантастичното адаптивно окачване ще се погрижи да не стане прекалено забавен.
Но не това е целта му. Други коли, като споменатото BMW М6, просто изискват да бъдат карани агресивно. SL не настоява - той великодушно ще ви позволи да се отпуснете назад в безукорен комфорт и да забравите за стреса и ускорения пулс.
  
  
Последният единак: тест на Mercedes SL 500 (ВИДЕО)
  
  
ТРУДНО НИ Е ДА СИ ПРЕДСТАВИМ по-приятна кола за дълги пътешествия. Седалките са много удобни; окачването вози съвсем гладко дори с опционалните 19-цолови джанти в тестовата ни кола. Обещаният разход от 9 литра на сто е за християнски светци-отшелници; но 10.5 са постижими в истинския живот.
Таблото е модерно, но не прекалено претоварено. Отворите на климатика са като малки произведения на изкуството. Озвучителната система от Harman Kardon има мощност 600 вата, което е напълно излишно - купето е толкова тихо с вдигнат покрив, че спокойно бихте чували и старо транзисторче.
  
  
Последният единак: тест на Mercedes SL 500 (ВИДЕО)
  
  
КАБРИОЛЕТ С ТВЪРД ПОКРИВ сигурно не ви звучи като много практична кола. Но всъщност тук има доста място за багаж. Нишите зад седалките ще поберат средноголеми чанти. Багажникът вмества внушителните 485 литра, когато покривът е вдигнат. Когато е прибран, мястото се свива до 345 литра, но и това е повече от Ford Focus. Самият покрив се сгъва напълно само за 20 секунди.
Оборудването включва всички системи за сигурност, за които се сещате, светлини с активно проследяване, сензор за дъжд, който може дори да определи колко силно вали в момента, и мултимедия със 7-инчов дисплей и много красиви графики.

НАКРАТКО, ТОВА Е МАГИЯТА на Mercedes в най-чистата й форма. И почти оправдава цената си. Просто защото тази кола ще ви направи по-спокоен, по-добър и по-здрав човек. Ако след 21 години и два месеца още не са я ликвидирали счетоводителите.
  
  
Последният единак: тест на Mercedes SL 500 (ВИДЕО)

4663 куб. см работен обем
455 к.с. максимална мощност
700 Нм макс. въртящ момент
4.3 секунди 0-100 км/ч


0 от 500
  • #6
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Loco ( преди 7 години )
    Абе не е въпросът в споделените детайли - това го правят вече дори в Ролс Ройс. Въпросът е, че SL получава особено внимание от инженерите, въпреки малките си производствени серии. АЗ лично с удоволствие бих го пробвал - дори "слабата" V6 версия :)
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Кой двигател е споделен ?! При Е400 например V6 е с 333 к.с. а тук е с 367к.с.
  • #4
    1 rate up comment 10 rate down comment
    Иванов ( преди 7 години )
    Платформата дали е споделена или не не е важно - това е само една конструкция. По важни са детайлите и агрегатите, а те тук са споделени с другите модели на МБ. Така че и SL не е изключение , както сте го писали
  • #3
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Впечатлен ( преди 7 години )
    Машалла!!! Една кола трябва да може да върви бързо. Не е задължително да го прави. Трябва да доставя удоволствие във всеки режим.За другото има каруци.
  • #2
    25 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    SL няма аналог!
  • #1
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    MB !