IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Google заведе дело срещу Uber

Интернет гигантът претендира за кражба на технологии

Google заведе дело срещу Uber

Ръководството на компанията Alphabet Inc., която е собственик на Google, заведе дело срещу фимата Uber. Искът е подаден във федералния съд на Сан Франциско, като Uber е обвинена в кражба на безпилотни технологии, съобщава Aitomotive News.
Google заведе дело срещу Uber


Според заявлението на ищеца, представители на службата за превози са се възползвали от разработки на един от филиалите на Alphabet -  компанията Waymo, която бе основата през миналата година имено с цел създаването и разработката на безпилотни технологии за автомобили.

Google заведе дело срещу Uber

От изявлението на Alphabet Inc. става ясно, че компанията Otto, която Uber придоби през август 2016 г., е използвала технологии, създадени от Waymo. Любопитното е, че в Otto работят бивши инженери на Google, които по-рано също бяха обвинени в кражба на търговски тайни и интелектуална собственост.

Обвинението твърди, че бившият сътрудник на Google Антъни Левандовски при напускането си на компанията е окраднал повече от 14 000 файла, съдържащи конфиденциална информация относно различни оперативни системи на Waymo. По-късно той ги е е използвал при създаването на компанията Otto, която на свой ред бе закупена от Uber.

Google заведе дело срещу Uber

Представители на Uber заявиха, че се отнасят напълно сериозно към обвиненията срещу Otto и са започнали собствено разследване на случая, като предстои да излязат с официално решение.

Снимки: Google

Тагове: google uber waymo