IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хората вече нямат време да четат упътвания (ВИДЕО)

Адриан ван Хойдонк, шеф по дизайна на BMW, MINI и Rolls-Royce, в интервю за "КОЛЕЛА"

Немалко от най-желаните продукти в света днес носят неговия подпис. От Адриан ван Хойдонк, старши вицепрезидент на BMW Group по дизайна, зависи как ще изглеждат всички нови модели не само на BMW, но и на BMW i-Series, на MINI и на Rolls-Royce.
52-годишният холандец, с право смятан за един от най-влиятелните промишлени дизайнери в света, даде специално интервю за "КОЛЕЛА" по време на автомобилното изложение в Париж.
   
  

  
   
Г-н Ван Хойдонк, технологиите напреднаха много напоследък, но в сърцевината си колите ни остават все същите, откакто преди сто години Cadillac въведе стартера. Ще се промени ли това скоро?
- Мисля, че вече започва да се променя - първо, с електрическото задвижване, и второ, защото автомобилите започват да стават интелигентни. Технологията ще напредне наистина много в следващите десет години. И мисля, че дизайнът също ще трябва да се промени силно.

Колегата ви Клаус Фрьолих скоро каза, че главното предизвикателство пред BMW е да съхрани бизнес модела си при конкуренцията на нови играчи като Google, Apple, Uber. Каква е ролята на дизайна в тази задача?
- Ролята на дизайна се променя. Целта ни винаги е била да направим нещата, които произвеждаме, привлекателни за хората. Но в бъдеще, когато технологиите стават все по-сложни, ролята ни вече ще е да прикрием тази сложност, да я скрием под дизайн, който хората разбират и харесват.
    
   
Хората вече нямат време да четат упътвания
  
  
BMW бе сред първите, които експериментираха със схеми за споделяне и наемане на автомобили, като DriveNow. Компании като Uber залагат милиарди, че това ще е основният бизнес модел на бъдещето. Какво мислите вие?
- Разбира се, трудно е да се предвиди бъдещето  - макар да се опитвам всеки ден. С DriveNow видяхме, че към споделянето има нарастващ интерес, особено от млади хора в големите градове, където не всеки може да притежава гараж. Сигурни сме, че тази тенденция ще се засилва. Не сме убедени дали това ще стане и при по-дългите пътувания. Но в BMW вярваме, че и в бъдеще ще има хора, които обичат да шофират. Като дизайнери трябва да покрием всички тези нужди. И точно това правим в момента.

Автомобилите винаги са били нещо повече от машини, повече от хладилници или телевизори. Хората се привързват емоционално към тях. Ще се промени ли това утре, когато колата се превърне в нещо, което споделяме и наемаме?
- Не мисля. И днес виждам млади хора, които са привързани към колите - обичат да ги гледат, да ги карат... Но има нещо друго - времето, което сме склонни да отделим за разучаване на един продукт, за изучаване на функциите му, става все по-кратко. А автомобилите винаги са били един от най-сложните продукти. Отнема месеци и години, за да разбереш напълно как работят. Хората вече нямат това време. При споделянето например човек иска да се качи, да ползва автомобила, после да го паркира и да си върши друга работа. Но това не значи, че няма да има емоционална връзка. Същото е при електрониката - хората все още харесват тези продукти. Но не искат да четат упътването.
  
   
Хората вече нямат време да четат упътвания
  
   
Имахме удоволствието да изслушаме съвместната ви лекция с прочутия архитект Рем Колхаас. Той каза нещо любопитно - че автомобилите, които някога бяха символ на свободата, днес покрай свързаността стават точно обратното - защото когато си свързан, винаги някой някъде те следи. Какво мислите вие?
- Харесвам много и работата на Рем, и чувството му за хумор. Той е остро против технологиите, които отнемат на хората свободната инициатива. Но не мисля, че някой иска точно това. Със сигурност не го искам аз, нито пък BMW иска да прави коли, които отнемат на шофьора възможността да взема решения.
Рем каза и друго: че днес определени неща са несравнимо по-лесни, отколкото в младостта му. И според него това може би не е чак толкова хубаво. Но това е по-скоро културен феномен, отколкото проблем на дизайна.

Имате ли понякога чувството, че технологиите като цяло напредват вече по-бързо от способността ни да се приспособим към тях?
- Не знам... Аз поне не чувствам нещата да излизат от контрол. Технологията наистина напредва бързо и може би вече е трудна за предвиждане. Вярно е също, че в миналото технологиите винаги обещаваха да направят живота по-лесен и спокоен, а днес не се чувстваме по този начин. Толкова много нови продукти, които да използваме, означават само, че вършим нещо през цялото време. Вероятно това дава на хората неспокойно усещане.

Питаме всички водещи дизайнери за любимите им коли и винаги отговорът е някоя ниска, двуместна спортна кола от 60-те. Lancia Stratos Zero, във вашия случай. Защо тогава прекарвате дните си, проектирайки големи двутонни SUV? Шегата настрана, къде е ролята на дизайнера - трябва ли да следва вкусовете на хората, или да се опитва да ги определя?
- От дизайнерите се очаква да покажат пътя към бъдещето, и то не само на базата на проектите на инженерите. Аз споменах един концептуален модел, за да не посочвам някоя от колите, които сам съм създал. Но ако трябва да го направя, ще е BMW i8 - която е ниска, спортна кола с две врати. Но също така е и революция в дизайна и в технологиите. Тоест ние все още можем да предложим модерен и в същото време емоционален дизайн.
   
   
Хората вече нямат време да четат упътвания
Lancia Stratos Zero, дизайн на легендарния Марчело Гандини
  
  
Никога не е било по-лесно да разбереш какво иска публиката, с всички тези социални мрежи и Big Data. Мнозина смятат, че тъкмо затова музиката днес е толкова еднотипна - защото продуцентите предварително знаят какво ще хареса публиката. Усещате ли нещо подобно и във вашата работа - прекалено изобилие от информация?
- Не. Наистина имаме достъп до много информация. Но тя ни казва какво са харесвали хората вчера, или тази сутрин. Или, в най-добрия случай, в този момент. А ние правим автомобили, които ще се появят най-рано през 2020 година и ще останат на пазара още десетилетие. Няма инструмент, който да ни каже със сигурност какво ще искат хората тогава. Big Data не може да ни очертае бъдещето. Ние сами трябва да го направим.


0 от 500