IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пораснало хлапе: тестваме новата Kia Rio (ВИДЕО)

С по-строг дизайн, повече пространство и по-ефективни двигатели, корейското супермини вече се държи като възрастен

Пораснало хлапе: тестваме новата Kia Rio (ВИДЕО)

Ясно си спомняме първия си досег с корейски автомобил.
Беше в средата на 90-те, с един служебен Hyundai Pony, който изглеждаше привлекателно като порция кучешко и беше надежден като български политик. Шофьорът му обаче разпалено ни убеждаваше да почакаме само още двайсет години и да видим как корейските коли ще станат като японските.
Спомнихме си за това съвсем скоро, когато един собственик на китайски джип ни каза да почакаме само десет години, и китайците ще догонят корейците.

А СЕГА ИМАМЕ ОЩЕ ПО-ДОБРО нагледно доказателство за пътя, който корейското автомобилостроене извървя в последните десетилетия. Нарича се Kia Rio.
Когато се появи на пазара през 2000 година, това бе неугледно, бюджетно решение за хора, които не са внимавали достатъчно в училище. 17 години по-късно сме в Лисабон, за да тестваме четвъртото поколение на Rio. И от пръв поглед можем да кажем, че това е вече съвсем различна кола.

Пораснало хлапе: тестваме новата Kia Rio

ДИЗАЙНЪТ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не е на нещо бюджетно. Но не е и смелият скок напред, какъвто свикнахме да получаваме от Kia напоследък. Това Rio е елегантно, изчистено и с правилни пропорции - но и подчертано консервативно.
Явно целта е била да се направи кола, която да е приемлива за всички вкусове по света, вместо да очарова едни и да отблъсква други.
Предницата носи емблематичната за компанията тигрова усмивка - но в доста стеснен вариант, сякаш тъгърът е стиснал устни. Като цяло обаче Rio изглежда симпатично, модерно и няма да ви омръзне бързо.

СЪЩИЯТ ПРЕДПАЗЛИВ ПОДХОД е приложен и вътре: много добри за този клас материали, четливи прибори, богато серийно оборудване. Но нищо шокиращо и необичайно.
Информационната система е с 5- или 7-инчов сензорен екран. Харесаха ни елегантните контролерина климатика, меката пластмаса по таблото, харесаха ни и двата USB порта - отпред и отзад. Какво пречи и на останалите компании да се сетят, че децата ви на задната седалка също ползват таблети?

НАЙ-СИЛНИЯТ КОЗ на новото Rio обаче са самите му размери. Макар и компактно отвън, то е доста просторно вътре. Високи хора могат да седят един зад друг в относителен комфорт. Седалките са удобни и не уморяват на дълъг път. Багажникът побира 325 литра - повече от Renault Clio и дори от актуалния Ford Focus. Спокойно ще натъпчете вътре два солидни куфара или детската количка.

Пораснало хлапе: тестваме новата Kia Rio

RIO СЕ ПРЕДЛАГА С 4 ДВИГАТЕЛЯ. Базовият 1.2 бензин е пестелив и надежден. Само че подчертано страда от анемия.
1.4-литровият бензин е по-добър избор с неговите 100 коня. Към него ще се предлага и единственият автоматик в гамата - за съжлание обаче не новата кутия с двоен съединител, която познаваме от Kia Niro, а старомоден четиристепен автоматик. Плюсът е, че е надежден и не прекалено скъп.
Има също 1.4 дизел, с който успяхме да постигнем среден разход от 3.8 на сто. Но стартовата му цена е височка и ще трябва да навъртите поне 100 000 километра, преди икономията да заличи разликата.

НАЙ-МНОГО НИ ХАРЕСА новият еднолитров турбобензин със 120 конски сили. Трите му цилиндъра издават неизбежния звук на стар сешоар, но иначе това е весел, пъргав малък мотор. Разходът дори при агресивно каране си остава под седем на сто.
Имайте предвид, че Rio вози сравнително твърдо. Избягвайте опционалните 17-цолови джанти, ако не обичате да ви сменят пломби. Но с 16-цоловите положението е премливо, а и твърдото окачване си има своите плюсове - колата стои значително по-сигурно в завоите.

Пораснало хлапе: тестваме новата Kia Rio

РЕЗУЛТАТЪТ НЕ Е ЧАК СПОРТЕН, но разликата се забелязва. Воланът и предното окачване са преработени. Изпробвахме ги на на пистата Ещорил - или по-точно, с болка трябва да признаем, на паркинга на пистата Ещорил. И се убедихме, че колата се държи много добре при внезапно спиране и смяна на посоката. Това е и първият модел изобщо в Б-сегмента, който предлага система за аварийно спиране и разпознаване на пешеходци.

ИЗОБЩО В НОВОТО RIO няма и помен от бюджетните компромиси на прадядо му. За жалост това произлиза и от факта, че то вече не е бюджетно. Стартовото ниво направо ще ви се стори скъпичко със своите 23 000 лева - резултат отчасти на факта, че Rio се внася от Корея и му се начислява мито, и отчасти на по-богатото оборудване. Към средата на гамата обаче, където са повечето клиенти, цените горе-долу се изравняват с конкурентите. Добре оборудвана кола с най-мощния мотор е малко над 29 000. И не забравяйте 7-годишната гаранция, която вероятно ще е още валидна, когато дойде време да се разделяте с него. Действащата гаранция е нещо, което винаги гъделичка потенциалните купувачи.

Пораснало хлапе: тестваме новата Kia Rio

НАКРАТКО, В RIO НЯМА нищо дръзко и романтично, както би ви намекнало името му. То е просто практична, удобна градска кола за млади семейства. С достатъчно място за всичкия багаж на майките. И достатъчно сигурност, за да сложите спокойно бебето си вътре. Което, естествено, е най-важното.

998 куб. см работен обем (3 цилиндъра)
120 к. с. максимална мощност
190 км/ч максимална скорост
4.7 литра/100 км среден комбиниран разход
10.2 секунди за ускорение 0-100 км/ч


 

Тагове: kia rio 2017 test drive
0 от 500
  • #1
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Хубаво е автомобилчето спор няма. Жалко само, че средностатистическият българин не може да си позволи дори такова :(