IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Цената на Opel: 2 милиарда долара

PSA и GM се надяват да приключат сделката до четвъртък

Цената на Opel: 2 милиарда долара

General Motors и PSA Group преговарят за продажбата на Opel/Vauxhall при цена около 2 милиарда долара, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати с преговорите. И двете компании разчитат да приключат сделката най-късно до идния четвъртък.

Цената на Opel: 2 милиарда долара

Около половината от тази цена ще бъде платена в брой, а остътъкът - под формата на прехвърлени задължения и компенсации за патентни права. Между GM и PSA има принципно съгласие по основните точки, предизвикателството сега е да се намерят начини за съкращаване на разходите, които да удовлетворят синдикатите и правителствата във Франция, Германия и Великобритания - трите главни производствени бази на Peugeot и Opel.  Двете компании имат съответно 184 000 и 34 500 работници.

За да успокои надигащата се съпротива срещу сделката, особено от политическите кръгове в Берлин, главният изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес е уверил, че смята да запази Opel като германска компания, без да променя сегашната структура на управление.

Цената на Opel: 2 милиарда долара
Шефът на PSA Карлос Таварес е обещал да запази Opel като "германска компания" и с досегашната структура на управление

Колежката му от GM Мери Бера пък е на посещение в Германия, за да се срещне със синдикални лидери. Профсъюзите в Opel отдавна агитират GM да продаде компанията и през 2009 почти бяха уредили подобна сделка с подкрепата на Ангела Меркел, но GM размисли в последния момент.
 

0 от 500