IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дребни удоволствия: Suzuki Ignis срещу Volkswagen Up (ВИДЕО)

Две съвсем различни машини, които убедително доказват, че малките коли са още живи

Дребни удоволствия: Suzuki Ignis срещу Volkswagen Up (ВИДЕО)

Половин метър дължина и половин тон тегло дели първия Golf GTI от последния. Mini, което някога бе три метра и тежеше 650 кила, днес е почти четири метра и над тон и двеста, и се изписва MINI. Дори и при Porsche 911 ефектът от тази гигантомания се вижда с просто око.

EДНАТА ПРИЧИНА ЗА НЕЯ са новите технологии, всяка от които иска малко място на борда. Другата е собствената ни разглезеност. Тези два фактора се съюзиха и почти убиха малките коли.
Казваме "почти", защото все още има изключения. Днес показваме наведнъж две от тях: новото Suzuki Ignis и съвсем прясната турбо версия на познатия ни Volkswagen Up.

SUZUKI ПРАВЕШЕ НЕЩО с името Ignis преди десетина години - но то бе типичната азиатска спартанска кутийка. Единствената връзка между нея и тази кола е името. Иначе тук имаме нова платформа, нова концепция - "градски мини SUV" - и един съвсем нов за Suzuki подход към дизайна.
Красотата е нещо субективно, разбира се, но поне за нас този Ignis е една от най-свежите като фасон коли в последните години. В предницата, с ефектните U-образни светлини, се усеща влияние от стила на 70-те. Отзад масивната колона и специфично оформената броня подчертават SUV-внушението.

Дребни удоволствия: Suzuki Ignis срещу Volkswagen Up (ВИДЕО)

ОТДАЛЕЧЕ ТЕЗИ ТРИ симпатични аеродинамични отвора на последната колона ще ви подскажат задно разположен двигател. Но всъщност те са по-фалшиви и от новогодишните пожелания на политиците. Моторът си е отпред - нов бензинов агрегат с четири цилиндъра и 1.2 литра работен обем.
90-те му коня и 120-те нютонметра въртящ момент не са много дори на фона на трицилиндровите конкуренти - но тук те имат несравнимо по-малко работа. Просто защото Ignis тежи едва 810 килограма в базовата си версия. Обяснението е в новаторската конструкция - с много високоякостна стомана и малко заварки.

Дребни удоволствия: Suzuki Ignis срещу Volkswagen Up (ВИДЕО)

НИЕ ТЕСТВАМЕ ХИБРИДНИЯ ВАРИАНТ, но не се стряскайте - това е така нареченият "мек", или 48-волтов хибрид. Електромоторът само помага при потегляне и ускорение, а батерията тежи само седем килограма. Мислете за него като за по-екологична алтернатива на турбото.

КАТО КАЗАХМЕ "ТУРБО", запознайте се и с Up TSI - една версия, която чакаме отдавна. И досега този дребосък беше една от любимите ни малки коли. Но с последния фейслифт той най-после е получил онова, което му липсваше: достатъчно мощност.
Турбоверсията ползва трицилиндров мотор, който звучи като миксера на баба ви и дава 90 коня - точно колкото и в Ignis. Но се усеща по съвсем друг начин - като малко енергично кученце. Неизежно ви се приисква да си поиграете.

Дребни удоволствия: Suzuki Ignis срещу Volkswagen Up (ВИДЕО)

ПРИ ПОЧТИ 10 СЕКУНДИ за ускорение от 0 до 100 км/ч това не изглежда точно спортна машина. Но в града и без това не би трябвало да вдигате сто. А в спринта от 0 до 50 на светофара просто няма кой да ви изпревари.
Със 150 нютонметра и само тон тегло, този Up е гъделичкащо пъргав. Отсега нямаме търпение за предстоящата GTI версия, защото това шаси спокойно може да поеме още петдесетина коня.
Иначе фейслифтът не е променил кой знае какво - малко по фаровете, малко по броните, малко в интериора. Вътре най-ясно си личи, че това все пак е модел на 6 години. Макар че силно ни допада идеята да ползвате смартфона си вместо информационна система - има специална стойка за него, хитро прикрит кабел за зареждане и едно ново мобилно приложение на Volkswagen, който ще ви даде навигация, музика и различни други нужни неща.

Дребни удоволствия: Suzuki Ignis срещу Volkswagen Up (ВИДЕО)

ОБНОВЕНИЯТ UP предлага и доста възможности за персонализация - нови цветове, стикери, джанти. Макар че стойте далеч от 17-цоловите - с тях друса като истанбулска танцьорка.
Ignis също няма да ви предложи комфорта на стар Citroen DS. Изцяло електрическият волан не е от най-директните, но колата пази добро сцепление въпреки тънките гуми. И има диаметър на завой под девет метра и половина. Задните спирачки са барабанни, но при толкова ниско тегло това не е драма. Версията с 4х4 е много добра и извън асфалта, което не е толкова чудно, защото този дребосък има по-висок просвет от VW Tiguan или Audi Q3.

Дребни удоволствия: Suzuki Ignis срещу Volkswagen Up (ВИДЕО)

ХАРЕСВА НИ И ИНТЕРИОРЪТ, с качествени материали, 6-инчов тъч скрийн с DVD и с някои симпатични дизайнерски щрихи като тези цветни дръжки на вратите. Седалките спокойно побират двуметрови хора, багажникът е почти 270 литра. Като цяло колата се усеща добре направена - може би защото се произвежда само в Япония.
Минусът от това е, че към цената ви се добавя и вносното мито. Най-ниското ниво започва от 22 хиляди лева. Тестовата ни кола стига до 30 000, но добавя релси на покрива, подгряване на седалките, безключов достъп и круиз контрол. Най-скъпата версия с хибрид и пълно задвижване стига 33 000 лева, което пак е по-малко от добре оборудван Fiat Panda 4x4.

Дребни удоволствия: Suzuki Ignis срещу Volkswagen Up (ВИДЕО)

ПОЩАДЕНИЯТ ОТ МИТА Up е по-достъпен - 23 500 лева за високата степен на оборудване, като при този модел и допълнителните опции не са на характерните за Volkswagen безсрамни цени.
Коя от двете да изберете ли? Не можем да кажем. Това са две съвсем различни машини и не се мъчим да ги сравняваме. Но и двете убедително доказват, че малките коли са още живи - онези симпатични дребосъци, които не струват много, почти не харчат и могат да сложат най-широката възможна усмивка на лицата ни. Достатъчно е само да преодолеем комплексите си.

 

Тагове: volkswagen up suzuki ignis
0 от 500
  • #10
    25 rate up comment 7 rate down comment
    до bmw435i cc ( преди 7 години )
    Бро, само да уточним - ти ли беше докторът в Швейцария, че тука се напълни с всякакви фантазьори. хахахахахаА Сузуки-то карал ли си го, що не си вземеш едно само да си хвърляш *** вътре, баси играча си все пак.
  • #9
    24 rate up comment 9 rate down comment
    bmw435i cc ( преди 7 години )
    Pak samo az govoria ot li4en opit v tozi forum,no kakvo da napravia kato pi6ete samo za moi ex ili nastoia6ti koli.Ta po temata vseki koito razbira pone malko ot koli 6te si vzeme Up a.Prosto fenomenalna malka kola s ogromni vazmo6mosti a i pri preprpdajbata po4ti ne gubi stoinost.Prosto za6toto e neveroitno ka4estven nemski product
  • #8
    37 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Мдааа гледах снимките и единственото което ми хареса на тях е природата. Колко е красива България, особенно последната снимка вероятно от Жеравна със старите къщи, красота, уют и спокойствие.
  • #7
    28 rate up comment 22 rate down comment
    Das Auto ( преди 7 години )
    само вижте гордия Германец (макар и мъник) и индйското грозилище носещо жълтурско име...за останалото няма и да говорим
  • #6
    33 rate up comment 16 rate down comment
    VW GOLF играч ( преди 7 години )
    Какво ми ги хвалят тези сапунерки, за тея пари ще си взема няколко запазени голфа в различни цветове, за да ми отиват на анцузите, ще ги тунинговам, ще им сложа и тъмно фолио, за да са топ гангстерски! Ще ми останат пари и за дизелче да си карам.
  • #5
    31 rate up comment 18 rate down comment
    До анонимния ( преди 7 години )
    Ами вчера имаше карта къде какви коли се търсят! Така,че е ясно кой е изборът на цивилизования свят. И къде прочете,че този Игнис е 4х4!? Така,че ясно се вижда кой живее в измислен свят. Дори мога да те локализирам с термините ти: мяза,турили. Един е селинджера с големите нужди и кара стар Сивик с двигател на още по-стара Астра и днес ще напише 100 коментара под 20 тина ника и ще праска минуси.
  • #4
    41 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Достатъчно е да ги погледнеш двете за 5 секунди, за да разбереш VW Up колко изостанал е в сравнение със Сузукито.
  • #3
    50 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    джермани, уточни в кой свят! В твоя измислен може и да е най-доброто, но в реалния е точно обратното.Сузукито е супер. Не е просто мъник за града, а и за извън пътя. Зимата с товамалко тегло, междуосие, голям клиренс и 4х4 ще правите смешни много коли с претенции за проходимост.Само не зная тази Ъп какво прави в статията и защо са го турили като пълнеж. Той на кола не мяза, а те за такова ни го представят. Чиста ВАГенска табуретка. Даже и за голяма нужда не става кибритената немска кутийка
  • #2
    37 rate up comment 1 rate down comment
    Пецата ( преди 7 години )
    Първото пролетно цвете не е кокичето, а асфалтът. Той вече цъфна.
  • #1
    29 rate up comment 28 rate down comment
    Germany ( преди 7 години )
    VW- най доброто на автомобилния пазар в света.