IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Uber плати 20 млн. долара на измамени шофьори

Компанията привличала с нереално завишени доходи и предлагала лизинг с доста скрити плащания

Uber плати 20 млн. долара на измамени шофьори

Компанията за споделени пътувания Uber ще изплати 20 милиона долара обезщетение на свои шофьори, които подвела с измамни обещания за доходите им. Uber постигна извънсъдебно споразумение с Федералната търговска комисия (FTC) за плащанията, потвърдено с официално съобщение на сайта на FTC.

Uber плати 20 млн. долара на измамени шофьори

Създадената от Травис Каланик компания бе обвинена в две различни измами: че обещавала нереално високи доходи на кандидатите да станат шофьори, и че предлагала на онези, които нямат свой автомобил, подвеждащи условия за покупка или лизинг.

Става дума за т. нар. Vehicle Solutions Program, която Uber започна да предлага през ноември 2013 и от която са се възползвали над пет хиляди души до момента. При представянето на програмата Uber обеща на клиентите, че могат да притежават автомобил за 140 долара седмична вноска, или да го наемат за 119 долара седмично. Проверки на комисията обаче показаха, че средната седмична вноска за купилите автомобил е 160 долара, а за наелите - над 200 долара. Освен това в брошурите се обещаваше автомобилите да са без ограничение на пробега, докато в действителност те се оказали ограничени до 40 000 мили.

Говорител на Uber призна за разминаванията, но настоя, че те са по вина на финансовите и лизинговите дружества, партньори по програмата. Според него в момента, в който в Uber научили за разликите в плащанията, те прекратили отношенията си с тези дружества и вече предлагат автомобилите директно.

Uber плати 20 млн. долара на измамени шофьори

Второто обвинение бе, че според компанията шофьорите на uberX можели да си докарат среден годишен доход над 90 000 долара в Ню Йорк и над 74 000 в Сан Франциско. Според федералната комисия обаче първата сума била завишена с 29 000 долара, а втората - с 21 000. Дори и така максималният доход бил достъпен само за малка част от шофьорите - не повече от една десета от тях успели да го постигнат.

"Доволни сме, че постигнахме споразумение с FTC", обяви в прес съобщение Uber. "През изминалата година направихме много подобрения в работата на шофьорите и ще продължим, за да гарантираме, че Uber е най-добрата възможност за всеки, който иска да изкарва пари по свой собствен график".

Не е ясно точно колко от 600-те хиляди регистрирани шофьори на Uber са участвали в жалбата до FTC и ще получат обезщетение.

 

Тагове: uber
0 от 500