IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как Nissan Skyline GT-R се превърна в "Годзила"?

Фантастични за времето си технологии и пълна доминация на пистата изграждат един от най-успешните суперавтомобили

Как Nissan Skyline GT-R се превърна в
Какво се сещате, когато чуете името на Nissan GT-R? Светкавично ускорение, високи технологии и достъпна цена спрямо останалите суперавтомобили на пазара. Всичко това е повече от вярно, но как се стига дотук? Как едно японско спортно купе се превръща в нещо, което кара утвърдените европейски производители да треперят? Как Skyline GT-R се превърна в Годзила? Учудващо или не, всичко започва на пистата.

Как Nissan Skyline GT-R се превърна в
 
В средата на 80-те икономиката на Япония процъфтява, а касите на големите корпорации са натъпкани с пари. Това на автомобилните компании свободата да експериментират и Nissan не е изключение.
 
По това време ръководството на Nissan не е никак очаровано от представянето на R31 Skyline и решава да вдъхне нови сили на гамата си с нов модел. Така се ражда култовия R32 Skyline, а малко по-късно и неговата спортна версия GT-R.
 
Обозначението GT-R е нещо като свещена крава за Nissan. Преди този момент то е носено от оригиналния Skyline GT-R, произвеждан в периода 1969–1972, който постига доста успехи по пистите. Съвсем разбираемо, от Nissan решават да възродят този успех и да запазят стратегията си “Спечели в неделя, продай в понеделник”.
 
И докато със своето задно предаване и 6-цилиндров редови двигател с 231 к.с. R31 е нещо като японската версия на BMW 3-Series, новият R32 прилича повече на космически кораб.

Как Nissan Skyline GT-R се превърна в
 
С мисъл за състезателната Група А, инженерите на Nissan разработват 2.6-литров туин-турбо 6-цилиндров редови двигател, който наричат с умилителното име RB26DETT. Ако от Nissan бяха решили да ползват 2.8-литров мотор, това е щяло да вкара колата в състезателен клас с минимално тегло от 1340 кг. Спирайки се на по-малкия 2.6-литров мотор, автомобилът успява да влезе в класа с минимално тегло от 1260 кг.
 
Уличната версия на двигателя произвеждала около 320 к.с. във фабричен вид, а състезателната машина извличала близо двойно повече мощност от “същия” двигател. За да се справят с умопомрачителната за времето си мощност, инженерите на Nissan оборудвали R32 GT-R с напредничава система за двойно задвижване на колелата, наречена ATTESSA E-TS, която била вдъхновена от Porsche 959. Интересно е как години по-късно, друг GT-R ще победи друго Porsche на родната му писта “Нюрбургринг”.
 
Подобно на 959, R32 GT-R използва електро-хидравличен съединител, който разпределя въртящия момент между предния и задния мост, но докато технологията на Porsche решава колко нютона да изпрати към всеки мост, спрямо разпределението на теглото в различните режими на работа (спиране, ускорение, завой и тн), системата на Nissan задвижва задните гуми до момента, в който те не изгубят сцепление.
 
И двете системи били ужасяващо сложни като конструкция. Porsche 959 винаги разполагало с 20% от въртящия момент на предните си колела, което според Nissan допринасяло за недозавиването. Вместо това, японците избрали подход с постоянно задно предаване в изхода от завоя, за да запазят максималното сцепление на предните гуми. Това било фантастична технология за времето си.

Как Nissan Skyline GT-R се превърна в
 
Година след появата на уличния Skyline GT-R през 1989 г., Nissan пуска на пазара неговата олекотена версия NISMO GT-R, от която са произведени точно 560 бройки, за да може да се хомологира състезателният GT-R за Група А.
 
Много бързо GT-R се превръща в един от лидерите в Група А. Според английското списание EVO, GT-R e спечелил всички 29 състезания от Японския шампионат за туристически автомобили, в които е участвал. През 1991 г. колата печели “24 часа на Спа”, а междувременно успява да запише много победи и в различни състезания в Австралия – три шампионата от Група А между 1990 и 1992 и първо място на Bathurst 1000 през 1991 и 1992. Заради пистовата доминация на колата, австралийската преса измисля прякора “Годзила”, с който и до днес свързваме модела GT-R.
 
Гледайки видеа от състезания от Група А от този период, е лесно да забележим как Годзила печели своята репутация. Начинът, по който тази кола използва мощността си на изхода от всеки завой, не може да се сравни с нито един друг автомобил от това време.



“Умението му да завива, както и използва ефективно цялата си мощност в изхода на завоите, направиха от GT-R такова невероятно оръжие на пистата,” казва британският автомобилен журналист Ричард Мийдън.

“Ford Sierra RS500 от Група А беше по-лека и имаше 500-550 к.с., но със своето задно предаване не можеше да стъпи на малкия пръст на сцеплението на GT-R, особено в дългите и бързи завои. За да бъдем съвсем честни, никоя друга кола не можеше.”

Успехът на GT-R в Австралия е толкова голям, че организаторите на Австралийския шампионат за туристически автомобили променили правилата и направили шампионата двумарков. В него вече участвали само коли на Holden и Ford, като този шампионат предшествал днешните V8 Supercars серии. GT-R бил изхвърлен от състезанията в Австралия, защото бил твърде добър за конкуренцията. Турбо пълненето и задвижването на четирите колела били забранени.
 



Снимки: Nissan
0 от 500
  • #36
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Reventon ( преди 7 години )
    Ne si v 4as mai,7 i 19 sek ima obiknovenniq gt-r,a nismo nqma da ima 7,08...
  • #35
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Reventon ( преди 7 години )
    Vzemete se ogramotete malko,Gt-r nismo ima 7,08 sek na nurburgring,koeto e to4no s 10 sek po-burzo ot nai-burzoto 911 ;)
  • #34
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    а забравих и Ферари 599. Мале как са се набутали италиянците да назначат дизайнер японец :)
  • #33
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    да нали. И Ферари Енцо е грозна, защото японец е дизайнера. Да не говорим, че има пръст и във сегашната(съвременната) визия на порше 996 и боксер. Те не мразят тая кола, а по-принцип японските!
  • #32
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Победи в състезания, сложни системи, турбо пълнене, предаване към четирите колела... и Гошо/Пешо/Стамат с е36 316i с м пакет и М3 еблема казва "tapa kola. ne staa"
  • #31
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    лапешка работа, оплюхте и тази кола
  • #30
    1 rate up comment 4 rate down comment
    обективно ( преди 7 години )
    Има много победи но в Антарктида и на Луната може и на Марс...Във Япония щото се състезава със друг Жи-Ти-Ар хъ...А бе сплесканяци я се стегаите...
  • #29
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Но както и да го въртим и сучем и накъдето и да погледнем,то ние виждаме едно и друго и трето,че и четвърто и пето и още много най различни и епични Явно това ще играта и колкото и човек да му се ще :докопирайте то пак си могат и да искаме и да не искаме това ще е положението дотук,че и после след това и още и още и другите,че онези и тези разни там други цветни тези
  • #28
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Явно това ще играта и колкото и човек да му се ще :докопирайте то пак си могат и да искаме и да не искаме това ще е положението дотук,че и после след това и още
  • #27
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Явно това ще играта и колкото и човек да му се ще :докопирайте то пак си могат и да искаме и да не искаме това ще е положението дотук,че и после след това и още