IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda прави супер ефективен бензинов двигател

Разходът на гориво трябва да спадне с 30%

Mazda прави супер ефективен бензинов двигател

Инженерите на Mazda работят по ново изключително ефективно поколение бензинови двигатели, които ще са с 30% по-икономични от най-модерните мотори сега и ще отделят по-малко вредни емисии.

Mazda прави супер ефективен бензинов двигател

В основата на технологичния пробив стои решението да се компресира горивно-въздушната смес в цилиндъра докато тя се самозапали, без обаче да се използва запалителна свещ. Този метод е добре познат от дизеловите двигатели, но при бензиновите се използва твърде рядко, като през миналата година подобна технология използваха световните шампиони във Формула 1 Mercedes.

Според Nikkei първият мотор с такава технология (HCCI) ще се появи през 2018 година при фейслифта на Mazda 3. Той ще е част от пакета технологии Skyactiv 2, които ще са насочени към намаляване на разхода на гориво. Според последните изследвания на Mazda, бензинов двигател с технологията HCCI може да измине 30 километра с 1 литър гориво.

GM и Opel имаха подобна разработка през 2007 година, като тогава се смяташе, че това решение намалява разхода на гориво с 15%. Отделно от това Mazda планира да пусне собствен електромобил на отделни пазари през 2019, но се предполага, че той ще е оборудван и с малък роторен мотор, който ще се използва като удължител на пробега.

Тагове: mazda mazda 3
0 от 500
  • #45
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    На Мазда гаранцията и е 3 (три) години. Не, благодаря!
  • #44
    1 rate up comment 1 rate down comment
    ВБА ( преди 7 години )
    Най накрая се досетиха, че бензиновия двигател с тази технология трябва да замени дизеловите двигатели, които много държави, ще забранят в близките години поради много опасните вредни съставки, които се отделят при горенето. Би трябвало да имат подгряващи свещи, а впръскащите дюзи да са торсионни, за да се "усуква" и изправят горивото, което би трябвало да доведе до по голяма икономия на гориво, а вредните газове трябва да намалеят драстично... Всичко, около нас е торс....
  • #43
    2 rate up comment 1 rate down comment
    д-р.Куртев ( преди 7 години )
    Аз също съм противник на дизел за леки коли,но за Бг. няма значение какъв е двигателя-колите не палят защото нашият дизел е пълен *** ! При последната покупка на кола,дилъра директно ми каза,че на дизелов двигател при проблеми,директно отпада гаранцията-НЕКАЧЕСТВЕНО гориво-не знам дали наистина е така-карам само бензин !
  • #42
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    мазда е най омазания автомобил, ползва платформи и някои бензинови на форд а дизелите са от пежо,преди две години направиха собствен дизел 2.2Д. Новите бензинови скай актив и дизела, и двата работещи на 14степен на сгъстяване дизела работи по тихо от бензина.
  • #41
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Мине не мине и почват любителите на печки да ни убеждават колко са икономични и колко здраво ускоряват.Истината: Поддръжката на дизел е скъпа, в зимата правят проблеми, не караш ли поне 20 000 км, няма смисъл от дизел.Затова - само бензин!
  • #40
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    моята мазда с ОМВ дизел в студа не запали :(чак днеска притропа - 2015 година е.....ще сменям с бензинка явноонзи който твърди , че дизелите на мазда са тихи - да си промие ушите- явно са пълни с кал
  • #39
    7 rate up comment 2 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 7 години )
    как са ви печките!? палят ли в студа!? жената я пратих нарочно на -15 да припали маздата...от воле, 7годишна 3ка, бензинка...и нямаше черно петно сажди под аспуха!
  • #38
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Немците нали уж и водородни коли правеха. Бяха пропищели света за автомобилите си на водород. Нараво голяма раотъ.завалиите решили да го горят водорода. Толкова си могат с лоените топки вместо мозък. Японците без много да парадират и да се хвалят направиха истински водородни автомобили без да горят водорода и ги пуснаха в продажби. Та толкова за немската инженерна мисъл. Не само нищо не измислят, но и измисленото не могат да го направят. Смешници.
  • #37
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Немеца бил измислил нещо. Ами хубаво, като го е измислил, а защо не може да го прави? Явно са големи некадърници щом не могат и оставят другите да ги правят.Те и арабите са били най-големите математици, измислили са цифри, математика, астрономия и какво ли още не, а сега къде са! Та така и с немците... ;)
  • #36
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Нещо, за да се нарече лукс на първо място трябва да бъде надеждно. Немците не правят надеждни автомобили и заради това при тях само цената е като за луксозни коли, но не и другото... ;)