IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрошок: тестваме Mitsubishi Outlander PHEV (ВИДЕО)

Тази кола ни дава плюсовете на електричеството без минусите. Като изключим цената, разбира се

Електрошок: тестваме Mitsubishi Outlander PHEV (ВИДЕО)

Вече почти сме се примирили, че всичко живо иска джипове. Но остават два проблема с тези автомобили, които не можем съвсем да преглътнем. Първо, понеже са високи и тежки, те не са особено динамични за каране. И второ, понеже са високи и тежки, те са пестеливи като току-що омъжена плеймейтка.

СЕГА ОБАЧЕ MITSUBISHI смята, че има отговор и на двата проблема. Отдалеч този отговор ще ви заприлича на най-обикновен Outlander. Отблизо всъщност е plug-in хибрид, или PHEV.
Свикнали сме да очакваме такива смели експерименти от най-големите компании, с най-много излишни пари за развойна дейност. Но да не забравяме, че тъкмо скромната Mitsubishi е истинският пионер в областта на електрическото задвижване и че първата им чисто електрическа кола, i-MiEV, се появи на пазара още през 2009 - когато Тесла още беше само дърводелски инструмент.

OUTLANDER СЕ СДОБИ СЪС СЪЩАТА технология през 2012, без обаче да стане пазарна сензация - може би и заради скучноватия дизайн. Но сега има фейслифт, който, при всички настъпили промени, ни изглежда направо като нов модел. Преработена предница и задница, нови светлини, нова решетка, много хром - няма да ви е срам да го паркирате пред дискотеката.
А под лъскавата външност се крие триумф на инженерната мисъл. Тази кола се задвижва от цели три двигателя - двулитров бензин със 121 коня и два електромотора по 82 конски сили.

Електрошок: тестваме Mitsubishi Outlander PHEV

ИДЕЯТА Е, ЧЕ В ГРАДА този Outlander може да върви само на ток. И то цели 52 километра, ако вярвате на брошурата. Според нашия скромен опит са по-скоро около 40. Но и това е напълно достатъчно да ви закара до работа и обратно. После включвате кабела в най-обикновен контакт и след 6 часа батерията е напълно заредена - срещу около 60 стотинки по нощната тарифа. Сто километра пробег за лев и половина - даже Марешки не може да ви предложи подобно нещо.

Електрошок: тестваме Mitsubishi Outlander PHEV

СПЕСТЕН ВИ Е И ОНЗИ ХЛАДЕН УЖАС, с който собствениците на електромобили следят оставащия пробег. Просто защото това не е електромобил. Ако батерията се разреди, можете да я заредите с бензиновия двигател. Освен това имате и специален режим за регенерация - положението "В" на скоростния лост. С магнезиевите пера на волана определяте степента му - от минималната, която почти не се усеща, до максималната, при която на практика можете да карате само с педала на газта. В момента, в който го пуснете, спирачките се задействат, зареждайки батерията.
И накрая този Outlander може да действа като обикновен паралелен хибрид, тоест да се задвижва от трите мотора едновременно. Но няма да ви се иска да го прави, защото бензиновият двигател е неприятно шумен, а и разходът скача до около 9 литра на сто.

Електрошок: тестваме Mitsubishi Outlander PHEV

ИЗОБЩО ТОЗИ ХИБРИД НЕ Е ПРИЯТЕН за каране в смисъла, в който е Mitsubishi Lancer Evo, например. Outlander завива прилично, но без ентусиазъм, а управлението е безчувствено. Достигането от 0 до 100 км/ч ще ви отнеме приспивните 11 секунди.
Но за сметка на това в безшумното му, светкавично ускорение по светофарите има нещо неустоимо. Освен това колата се справя добре и извън пътя, какъвто все по-рядко е случаят в този сегмент. Просветът е 19 сантиметра, всеки електромотор задвижва по една ос, а системата за разпределение на въртящия момент идва тъкмо от споменатото Еvo.

ИНТЕРИОРЪТ Е КОМФОРТЕН, със забележимо подобрено качество на материалите. Четливият сензорен екран ще ви каже не само колко ток ви остава и къде се намирате, но и на каква надморска височина, и дори колко е атмосферното налягане.
Задните седалки са малко странни на вид, но за компенсация могат да се сгъват по най-различни начини, ако ви се наложи да превозите нещо голямо. Впрочем и самият багажник може да ви стигне за целта. Понеже батериите са скрити в пода на колата, отзад ще намерите 452 литра товарен обем - съвсем прилично за класа. Единствената ни забележка е към електрическото отваряне на задната врата - олигофренично бавно е.

Електрошок: тестваме Mitsubishi Outlander PHEV
 
НАКРАТКО, ХИБРИДНИЯТ OUTLANDER ни се струва несравнимо по-интересен и приятен от обикновения. Единственият проблем е, че е и несравнимо по-скъп. Базовата бензинова версия тръгва от 40 000 лева. Дизел с най-високото оборудване е около 70 000. За PHEV ще ви трябват цели 98 000 лева, което вече е в категорията на Audi и BMW.
Вярно е, че това включва разточително оборудване - адаптивен круиз контрол, ограничител на скоростта и всички други електронни системи, дистанционно управление на климатика от смартфон, допълнителен отоплител за купето, парктроник с четири цветни камери, панорамен люк, кожен салон и аудио от американските титани Rockford Fosgate.

НО ВЪПРЕКИ ТОВА ЦЕНАТА Е СОЛЕНА. В нормалните страни, където електрическото задвижване се субсидира или освобождава от данъци, тази кола се изравнява с дизела като разходи. В България все още е само начин да се отличавате от тълпата. Но пък поне е приятен начин.


11 секунди за ускорение 0-100 км/ч

1.8 литра/100 км среден разход (смесен режим)

824 км максимален пробег (ток & бензин)

Тагове: phev mitsubishi
0 от 500
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    За да си вземете такова бмв ще ви трябват още 40000 лева което е 40% над цената на Митсубишито
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Искрен ( преди 7 години )
    От доста време следя този автомобил, на автомобилното изложение в София тази година се качих в него. Честно казано е ок, но знам ли, има какво още да се желае.След това направих и 30 минутен тест - драйв. Много ме радва, че има ръчка с различни степени на регенерация. По този начин е супер лесно да спреш без натискаш спирачката.Като цяло идеята да караш градско само на ток е страхотно, и тези поне 40 км. са предостатъчни за повечето хора. Най 0 изгодно е да се купи от чужбина (около 35К евро).
  • #3
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Страхотен автомобил!!!Единствения недостатък, както виждам е цената.
  • #2
    12 rate up comment 1 rate down comment
    112 ( преди 7 години )
    Страхотен автомобил.
  • #1
    7 rate up comment 18 rate down comment
    Гонзалес ( преди 7 години )
    11 сек 0-100 !? Това го може форсиран москвич, а моят стар семеен дизелак е дори малко по-бърз. 1.8/100 е само в сънищата - ако карш по 40 км градско очевидно ще е 0, но магистрално вероятно ще удари десятка. Не, благодаря - скука и половина.