IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ADAC определи най-екологичните автомобили

BMW i3, Toyota Prius и Nissan Leaf са най-чисти на пътя. Но кои са най-мръсни?

ADAC определи най-екологичните автомобили

Германският автомобилен клуб (ADAC) определи най-екологичните и съответно най-замърсяващи въздуха автомобили за 2016 г. Експертите от организацията проведоха тестове на 45 модела с бензинови, дизелови, газови, хибридни и електрически агрегати. Всички те бяха проверени не само в лабораторни условия, но и на пътя.

В Германия определиха най-екологичните автомобили

Тестовете бяха направени по новата система, която бе приета след избухването на скандала с манипулираните дизелови двигатели на концерна Volkswagen. На всеки един от моделите бяха присъдени между 1 и 5 звезди, като експертите от ADAC препоръчаха да се купуват само автомобили, които имат минимум 4 звезди.

Оценката се дава въз основа на вредните за здравето на човека вещества, отделяни от двигателите на колите, като се измерва не само нивата на въглероден окис (CO2), но и карбонов моноксид (СО), на въглеводород (HC) и на азотен диоксид (NOx).

В Германия определиха най-екологичните автомобили

Резултатите от теста се оказаха напълно очаквани от една страна, но от друга опровергаха редица митове, носещи се в автомобилните среди. Победител в класацията стана електрическото BMW i3, следвано от хибрида Toyota Prius 1.8 Hybrid Executive и електромобила Nissan Leaf Accenta.

На четвърто място се оказа работещата на метан Skoda Octavia 1.4 TSI G-TEC Style, като само тези 4 модела получиха 5 звезди. Пети и шести останаха хибридната Toyota Yaris Hybride Style и електрическият седан Tesla Model S P90D.

В Германия определиха най-екологичните автомобили

В същото време на дъното на класирането се подредиха предимно модели с дизелови двигатели. Последен е SsangYong Korando, а сред най-лошите от екологична гледна точка автомобили влязоха още дизеловите Ford Galaxy 2.0 TDCI, Hyundai i40 Kombi 1.7 CRDI, Kia Optima 1.7 CRDI GT Line, Renault Talisman Grandtour Energy dCI 130 и Volkswagen Golf Sportsvan 1.6 TDI, както и бензиновите Ford Focus RS и Volkswagen Tiguan 1.4 TSI. Всички те получават по 1 звезда.

В Германия определиха най-екологичните автомобили

Любопитното обаче е, че не всички дизели се представиха толков зле. Два модела с такива двигатели успяха да влязат в първите 10 - Mercedes E220 d 9G-TRONIC е на 7-о място, а BMW 118d Urban Line Steptronic зае 9-о. Редом с тях се наредиха още Mitsubishi Space Star 1.2 ClearTec Top (8-о място) и Volkswagen up! 1.0 TSI BMT beats (10-о). Всички автомобили от 5-а до 10-а позиция получиха по 4 звезди. С толкова е отличен и намиращият се на 11-о място Mercedes-Benz C200 Cabriolet.

Снимки: Производителите
 

Тагове: adac
0 от 500
  • #11
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    А българин да пише за екология е най големия виц , излезте на улицата повечето стари коли са с премахнати катализатори , автобуси камиони бусове неотговарящи на никакви еко норми ето това сме ние но иначе съдим хората
  • #10
    14 rate up comment 8 rate down comment
    112 ( преди 7 години )
    Немци ще ми пишат за екология, това някакъв виц ли е ?
  • #9
    18 rate up comment 7 rate down comment
    Голата истина ( преди 7 години )
    Колеги! Недейте да се косите!АДАК е тотално компроментирана организация и т.н. и изследвания вече не ги публикуват дори в самата Германия.Някои от вас си спомнят скандала с фалшифицираните данни от 2013г. когато вече осъден шефа на тестовете заяви:Не може да има по добри коли от немските,дори да има не трябва да се признава на глас.Тъй че и таз ви класация е едно ако.БМВи3 е бутиково и го няма на 90% от пазарите.Нисан и Тесла държат 85% от този пазар.Тъй че всякъкви класации стават излишни.Отн
  • #8
    19 rate up comment 5 rate down comment
    До Павката ( преди 7 години )
    "от: Павката( преди 12 часа )Скрий Коментара Незнам кой самоуважаващ се човек би карал нещо от горе изброените . Оставете че са грозни , смешни , ами и бавни . Мъж не би карал това ....ако е мъж ."Ти си типчния пример на Комплексар, на когото ми трябва някаква вещ за да олицетвори с нея липсата на мъжественост! За нещастие, в днешна България повечето от "мъжете" са като теб!
  • #7
    27 rate up comment 7 rate down comment
    пена ( преди 7 години )
    На пазара има поне 10 модела електрически автомобили. Те защо не са на първите места? Само германец може да те лъже, че Шкода е по-екологична Тесла
  • #6
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Шеф ( преди 7 години )
    Тия от ADAC да видят нашите рейсъри "нафта пауър" какъв въргол правят с тея прави тръби, пък тогава да ми мислят за еко колите.
  • #5
    9 rate up comment 6 rate down comment
    Еко ( преди 7 години )
    Един електрически автомобил, кои от изброените отделя "въглероден окис (CO2), карбонов моноксид (СО), въглеводород (HC) и азотен диоксид (NOx)". Как успяха да определят кой електрически автомобил е по - "еко"?
  • #4
    13 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Mazda MX-5 Forum:Един нещастен ловец мина през колата ми със скапания си Туарег!VW Touareg Forum:Нек'ъв MХ5 ми се е закачил от долу на купето. Някакви идеи как да го махна?
  • #3
    13 rate up comment 0 rate down comment
    niksi ( преди 7 години )
    Не виждам каде са опелите?
  • #2
    11 rate up comment 30 rate down comment
    Павката ( преди 7 години )
    Незнам кой самоуважаващ се човек би карал нещо от горе изброените . Оставете че са грозни , смешни , ами и бавни . Мъж не би карал това ....ако е мъж . Дори и жена би се замислила .