IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Rinspeed Oasis - първата кола-оранжерия

Швейцарският концепт се управлява сам и има четири електромотора

Rinspeed Oasis - първата кола-оранжерия

Швейцарските дизайнери Rinspeed разкриха детайли около новия си прототип, който наричат Oasis. В типичния си стил, швейцарците отново са създали нещо щуро, но в известен смисъл, този път са надминали себе си. Rinspeed Oasis притежава собствена градина в интериора.

Шантавият Rinspeed Oasis има мини оранжерия зад волана

Концептуалният модел представлява компактен, напълно електрически хечбек с огромни стъкла, които го карат да прилича на малка подвижна оранжерия. Интериорът предлага две седалки, а задвижването се осигурява от 4 електромотора, монтирани във всяка една от четирите главини. Системата е доставена от германската компания ZF и позволява на всяко едно от четирите колела да завива индивидуално, което пък подобрява неимоверно маневреността.

Oasis е замислен като автономен модел, в който двамата пътници могат да си почиват, докато той върши останалото. Така например, воланът се сгъва и се превръща в клавиатура, а голям извит дисплей се грижи както за развлечението на обитателите на Oasis, така и помага на същите да управляват неговите функции. Като например системата за известяване, която прожектира различни съобщения на земята, които хората могат да прочетат, преди да влязат или излязат в колата.

Шантавият Rinspeed Oasis има мини оранжерия зад волана

 

Така или иначе, най-интересната част от Oasis е оазисът в интериора. Лехата е разположена точно зад волана и според Rinspeed в нея има достатъчно място за отглеждане на малки растения, сред които репички и дървета бонсай. Създателите уточняват, че самата почва е разположена в нещо като саксия, която може да се демонтира.

Rinspeed Oasis е замислен да бъде използван като автомобил за споделено пътуване. Швейцарците твърдят, че клиентите на услугата могат да повикат колата през тяхното мобилно устройство и да й наредят къде да ги откара. За да не им е скучно вътре, дизайнерите са предвидили висококачествена аудио система Harmon Kardon, както и апликации като Microsoft Office и Skype, които се очаква да впечатлят най-вече бизнес клиентите.

Шантавият Rinspeed Oasis има мини оранжерия зад волана

 

От Rinspeed твърдят, че Oasis може да бъде използван и като автомобил за доставка на пица или друга стока. Багажникът ще може да се отваря от търговците чрез специално приложение, след което те ще могат да поставят стоката вътре, а колата сама ще открива адреса на клиента.

Въпреки всичко, Oasis все пак предлага и ръчно управление, но само след като шофьорът бъде подложен на “автоматичен тест” за концентрация и общо състояние. Когато компютрите се грижат за придвижването, челното стъкло моментално се превръща в гигантски дисплей, а огледалата за обратно виждане потъмняват, тъй като шофьорът няма повече нужда от тях.

Шантавият Rinspeed Oasis има мини оранжерия зад волана

 

Rinspeed Oasis ще бъде представен по време на изложението за потребителска електроника CES, което ще се проведе през януари. По-късно през същия месец колата ще бъде показана и на автосалона в Детройт.

Припомняме, че през годините Rinspeed ни направиха свидетели на какви ли не чудновати прототипи, сред коитобезпилотен седан с вградено домашно кино и кафеварка, пикап с име на уебсайт и кран за товарене на тежки предмети, подводна амфибия Lotus на ток, безпилотна маршрутка и много други. 

Снимки: Rinspeed

 

Тагове: rinspeed rinspeed oasis
0 от 500