IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda се отказа да прави RX-9

Японците ще запазят ванкеловия двигател, но само като помощен агрегат за електромобили

Mazda се отказа да прави RX-9

Mazda попари надеждите на закоравелите фенове, че ще извади наследник на RX-8 с ванкелов двигател. Представянето на RX-Vision в Женева тази пролет отвори темата за спекулации, но сега японците потвърджават, че не предвиждат създаването на роторен спортен модел. 

Mazda няма да прави спортен модел с ванкелов мотор

Главният изпълнителен директор на Mazda Масамичи Когай заяви пред Automotive News, че компанията не планира спортен модел, който да е по-голям от MX-5. Това на практика зачерква варианта за евентуален RX-9. Но в Mazda все пак не се отказват напълно от роторния двигател на инженер Феликс Ванкел. 

„Ако ще рестартираме производството на роторни двигатели, то трябва да направим така, че те да живеят по-дълго – заяви Когай. - Трябва да сме сигурни, че новите ванкелови двигатели ще отговарят на изискванията за вредни емисии. Факт е, че все още работим усилено по решаването на проблемите, които имаме с разхода на гориво и нивото на вредните емисии, отделяни от роторните мотори.” 

Според шефа на Mazda, най-вероятното бъдещо приложение на роторния мотор ще е като агрегат, който удължава пробега на електромобилите. Естествено, възможно е и ванкеловият двигател да поеме ролята на основен задвижващ агрегат, но по думите на Когай, за да стане това, предстои сериозна работа по проблемите на този тип мотори. 

Mazda е единственият автомобилен производител, инвестирал сериозно в развитието на ванкеловия двигател, но в последните години тази програма е пред закриване, тъй като този тип мотор има много висок разход на гориво и на масло. Все пак, изследователите на Mazda работят по нов роторен мотор, снабден с турбо компресор, който носи името Skyactiv-R, но засега за него се знае твърде малко.

Тагове: mazda mx-5 mazda mazda rx-9
0 от 500