IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-могъщата буква: тестваме BMW M6 Gran Coupe

Динамиката на тази машина е фантастична. А цената ще ви изправи косата

Най-поръчваната екстра към BMW в Германия е възможността на задния капак да не пише с какъв двигател си.
Най-търсената екстра към BMW в България е табелката "М", която да залепиш отзад на дизеловото си 318.
  
  

  
  
НЕСЪМНЕНО СТЕ ЧУВАЛИ тази шега, която като всички други добри шеги съдържа и немалка доза истина.
Има и друго - напоследък отделът по маркетинг на BMW слага това легендарно лого на какво ли не. Примерно на линията М Performance, нещо като междинно звено между М и серийните модели. И дори на самите серийни модели, стига да си доплатите за оптичен М-пакет.
Накратко, имаме достатъчно основания да гледаме с известно недоверие, когато срещнем вълшебната буква по пътищата.

НО В ДНЕШНИЯ СЛУЧАЙ недоверието е излишно. Това е не просто истинска, чистокръвна М-кола. Това, по всяка вероятност, е най-истинската от всички.
Естествено, по-запалените познавачи сред вас ще ни напомнят, че М идва от "Моторшпорт" и за какъв, по дяволите, "шпорт" става дума при кола с тегло два тона?
Пък и от гледна точка на здравия разум е трудно да схванете смисъла на тази машина: тя е четириврата версия на двувратата версия на четиривратото BMW М5. Която по пътя е прибавила още доста цифри към по начало доста солената цена.
  
  
Най-могъщата буква: тестваме BMW M6 Gran Coupe
   
  
ОБИКНОВЕНАТА СЕРИЯ 5 започва от 86 000 лева. Най-евтиното М5 струва 216 000. М6 Gran Coupe започва от 267 000, а нашата тестова кола, с няколко допълнителни глезотии, достига сума, за която ви съветваме първо да седнете: 355 987 лева, 00 стотинки.
Само керамичните спирачки струват колкото Ford Fiesta. Коженият салон от каталога на BMW Individual е малко над 13 хилядарки. А за този бял металик ще се охарчите 9 500.
Накратко, тази машина е двойно по-скъпа от последното Porsche 911 Carrera, и е съвсем близо до цената на Lamborghini Huracan.

НО ИСТИНАТА Е, че и в останалите показатели М6 Gran Coupe не отстъпва много на Lambo.
Под този елегантен капак се крие най-злото чудовище в менажерията на BMW: 4.4-литров V-осмак с туин турбо и 561 конски сили. С допълнителния Competition пакет в тестовата ни кола тя скача до 575 коня.
Ускорението 0-100 км/ч отнема 3.9 секунди. Дори и да не настъпвате докрай, усещането пак е като в реактивен самолет. Времето на четвърт миля е под 12 секунди, макар че при тази цена не очакваме да го видим скоро по драг състезанията. Има също лаунч контрол, който обаче се активира с процедура, мъничко по-сложна от тази за изстрелването на балистични ракети.
Като всички други BMW, и това е ограничено от собствения си компютър до 250 километра в час. Но ако успеете да надхитрите машината и изключите ограничението, би могло да доближи 340.
  
  
Най-могъщата буква: тестваме BMW M6 Gran Coupe
  
  
СПЕЦИАЛНИЯТ АКТИВЕН М-диференциал си има свой собствен компютър, окачването е по-твърдо от стандартната версия, а ауспухът е от титаниева сплав, дело на стария магьосник Игор Акрапович.
Накратко, М6 Gran Coupe може и да е тежко, непрактично и баснословно скъпо. Но то има онези две неповторими качества на истинските суперколи: внушава ви чувство за всемогъщество и ви кара да изпъквате над останалите.
За практичността съвсем не се шегуваме - макар шестицата да е с половин педя по-дълга от петицата, мястото отзад никак не е много. Но за сметка на това е удивително комфортно, стига да не се налага да качите трима. Интериорът е най-доброто, което BMW може да предложи, и повече напомня за самолетна първа класа, отколкото на автомобил.
  
  
Най-могъщата буква: тестваме BMW M6 Gran Coupe
  
  
ТОВА GRAN COUPE е всъщност фейслифт на оригиналния модел - но вероятно най-мързеливият фейслифт в историята. Предните въздухозаборници са променени, предните светлини са станали светодиодни, а мигачите са се преместили отгоре на фаровете, вместо отдолу. Извън това колата е абсолютно идентична - което ни харесва, защото оригиналното М6 бе може би най-красивата машина на баварците.
Струва ли си обаче да платите колосалната надценка спрямо отличното М5? Според нас - да. Просто защото с тази кола никой няма да ви заподозре, че сте си купили табелката "М" от улица Козлодуй.


600 к. с. максимална мощност
3.9 секунди 0-100 км/ч
9.9 литра / 100 км смесен разход

  

0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Top Gun Maverick ( преди 7 години )
    Това не е обикновена бяла боя, тази е с едни особени перли вътре, ако искаш обикновено бяло, няма да доплащаш.А г-н анонимния няма ли да спре да плюе по Немските коли във всяка статия? Разбрахме ви вече мнението, спрете да цапате всяка статия с едно и също.
  • #9
    4 rate up comment 0 rate down comment
    д-р.Куртев ( преди 7 години )
    А преди за бяла боя не се доплащаше !
  • #8
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ама колега това е друг клас кола..защо го сравняваш с Порше Карера, сравни го с Панамера Турбо.
  • #7
    8 rate up comment 2 rate down comment
    fsb ( преди 7 години )
    тея от БМВ парите за нищо ги нямат - 360000 лева, кво му плащаш... Ако карерата е 2 пъти по-евтина, дали няма да си я взема нея...
  • #6
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    На немски е "шпорт" ама не бяха сложили кавички..господата от Аутомедия!
  • #5
    20 rate up comment 4 rate down comment
    еееех ( преди 7 години )
    само можем да въздишаме , обикновените хора за такава хубавица! и на 20г. пак не може да я имаш, нали видяхте - спирачките са 20 бона. МНОГО крадене трябва за тая кола. А обикновено ги карат страшни шушумиги...
  • #4
    17 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Това какъв звук вади :)
  • #3
    15 rate up comment 18 rate down comment
    RRE435i ( преди 7 години )
    Niamam dumi.Tazi kola e Ikona.Super statia.Samo da kaja na avtora 4e aksesoarite M performance sa ne6to izklu4itelno i promeniat kolata na 180 gradusa.Tova ne e kozmetika a napravo plasti4na operacia na dvigatel,spira4ki i auspusi
  • #2
    32 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    на немски е шпорт бе, майсторе :D
  • #1
    14 rate up comment 23 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    "..Естествено, по-запалените познавачи сред вас ще ни напомнят, че М идва от Motorsport и за какъв, по дяволите, шпорт става дума при кола с тегло два тона? ...Хахахах..."шпорт", нямате ли редактори бе....да ви *** !